tiistai 2. toukokuuta 2017

Ihanat rahkamunkit ja vegaaniset munkit



Tänä vappuna oli lähellä etten olisi tehnyt itse munkkeja lainkaan, koska tiesin saavani itsetehtyjä munkkeja useammallakin ystäväperheen vierailulla. Onneksi en kuitenkaan malttanut itsekään olla munkkeja leipomatta. Kokeilin rahkamunkkeja sekä vegaanisia munkkeja. Molemmat onnistuivat todella hyvin ja erityisesti nopeat rahkamunkit ansaitsevat erityishehkutusta sekä niiden maun että helppouden vuoksi.


Nopeat rahkamunkit

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
50 g voita
250 g maitorahkaa
1 kpl munaa
2 rkl sitruunamehua (alkup. reseptissä appelsiininmehua)
2 tl sitruunankuoriraastetta (alkup. reseptissä appelsiininkuoriraastetta)

Paistamiseen 1l rypsiöljyä
Sokeroimiseen hienosokeria


1. Sekoita kuivat aineet kulhossa.

2. Sulata voi. Lisää voisula, rahka, muna, sitruunamehu ja kuoriraaste jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3. Tässä kohtaa poikkesin alkuperäisestä ohjeesta, joka olisi mennyt näin: Pyörittele taikina jauhotetuin käsin ruokalusikallisen kokoisiksi palloiksi. Jätä taikinapallot odottamaan työlaudalle.

Edellisen sijaan aikataulusyistä jätin taikinan hetkeksi kulhoon (en siis varsinaisesti kohoamaan, mutta odottamaan paistoa).

4. Lämmitä öljy isossa padassa 170–180 asteiseksi. Annostele taikinaa kahden ruokalusikan avulla suoraan öljyyn paistumaan, noin 4-5 ruokalusikallisen kokoista taikinamöykkyä kerrallaam. Paista ne kullanruskeiksi välillä käännellen, yhteensä noin 4 minuuttia.

5. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Paista kaikki munkit samalla tavoin.

6. Anna munkkien hieman jäähtyä talouspaperin päällä ja sokeroi sen jälkeen vielä lämpimät munkit hienosokerissa.



Vegaaniset munkit tein Vegaaniliiton sivuilta löytynyttä ohjetta mukaillen, joka on käytännössä peruspullataikina ilman kananmunaa (ja rasvan määrä ehkä hieman alhaisempi). Soijamaidon sijaan käytin vettä ja mausteeksi lisäsin appelsiininkuoriraastetta ja sitruunamehua.

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
50 g vegaanista margariinia
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 rkl sitruuna- tai appelsiinimehua
2 tl sitruunan- tai appelsiininkuoriraastetta

Paistamiseen rypsiöljyä (noin 1 litra)
Sokeroimiseen hienosokeria


1. Sekoita hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja sitruksen mehu ja kuoriraaste.

2. Sekoita taikinan joukkoon puolet vehnäjauhoista ja huoneenlömpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

3. Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile haluamasi mallisiksi munkeiksi. Suosittelen tekemään rinkeleitä, sillä ne paistuvat pyöreitä munkkeja helpommin kypsiksi myös sisäpuoleltaan. Anna munkkien vielä kohota.

4. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös taikinalla: Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.

5. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä munkki reikäkauhalla, kun se on alapuoleltaan kauniin ruskea.

6. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi munkit, kun ne ovat vielä lämpimiä.


Viime vuonna kokeilin munkkien pakastamista ennen sokerointia, mutta se ei mielestäni toiminut kovinkaan hyvin. Se olisi kyllä kätevää, joten ehkä pitää kokeilla vielä joku kerta, mutta tänä vuonna tein niin pienet munkkierät, että pakkaseen ei olisi edes jäänyt mitään.

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Sushiriisi ja tamagoyaki




Edellisestä päivityksestä on hetki vierähtänyt, mutta nyt tuli eteen pari oleellista ohjetta sushien valmistukseen, jotka on ehdottomasti tallennettava blogiin. Ensin sushien teon ehkä tärkein komponentti eli riisi. Parhaaksi havaitsemani ohje löytyy Yutaka-riisipaketin kyljestä. Muista huolellinen huuhtominen ja jälkihaudutus. Kantta ei missään nimessä saa avata haudutuksen aikana (mieluummin ei keitonkaan), joten lasikansi josta näkee läpi on erittäin hyvä tässä.


Sushiriisi (neljälle)

1. Laita 500g riisiä isoon kulhoon/kattilaan ja valuta päälle kylmää vettä. Pese riisiä varovasta 3-4 kertaa vettä vaihtaen. Voit myös huuhtoa riisin lävikössä juoksevan veden alla. Valuta vesi pois.
2. Siirrä riisi paksupohjaiseen kannelliseen kattilaan ja kaada päälle 6 2/3 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 10 minuuttia.
3. Sammuta levy ja anna riisin hautua vieä kannen alla 25-30 minuuttia. Älä avaa kantta!

Jäähdytä riisi nopeasti siirtämällä riisi haudutuksen jälkeen laakeaan viileään astiaan ja kääntele riisiä varovasti halkovin vedoin. Mausta jäähtynyt riisi seuraavasti:

Sekoita 6 rkl riisiviinietikkaa, 4 rkl sokeria ja 2 tl suolaa keskenään. Seosta voi hieman lämmittää, jolloin aineet sekoittuvat paremmin keskenään. Sekoita (jäähtynyt) seos jäähtyneen riisin sekaan edelleen halkovin vedoin.


Toinen blogiin tallennettava ohje on Tamagoyaki eli japanilainen makeahko munakas. Tähän ohje löytyi Tokyokanin sivuilta. Munakas kuuluisi paistaa neliön/suorakaiteen muotoisella pannulla, mutta ihan hyvin onnistui tavallisella pyöreälläkin. Annoskokoa ei myöskään kannata pienentää ellet käytä minipannua, koska munakas kuuluu tehdä kerroksittain ja 4 munalla tehtynä minulle tuli vain 3 kerrosta (4 olisi saanut tehtyä ehkä juuri ja juuri). Dashi-kalalientä ei peruskaupoista löytynyt eikä sitä lähdetty Hakaniemestä hakemaan, joten jouduin solveltamaan siinä kohtaa.


Tamagoyaki

1. Vatkaa 4 kananmunaa niin, että keltuaiset rikkoutuvat.
2. Sulata 2 rkl sokeria 4 ruokalusikallisessa dashi-kalalientä (laitoin ½ rkl kalalientä ja 3½ vettä).
3. Kaada liemi munien joukkoon ja lisää hieman suolaa (jätin suolan lisäämättä).
4. Kuumenna pannu, lisää oljy.
5. Kaada ohut kerros munakasta pannulle.
6. Kun munakas on paistunut, käännä se kerroksittain kolmeen osaan (kuvallinen ohje).
7. Siirrä munakas pannun päätyyn.
8. Kohota munakkaan reunaa, jotta lientä valuisi valmiin munakkaan alle. Toista kohtien 6 ja 7 mukaan niin kauan kuin lientä riittää.
9. Leikkaa valmis munakas joko ohuiksi suikaleiksi makirullaan tai isommiksi paloiksi nigirisushiin.




keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Yön yli hautunut uuniohrapuuro




Lapsuuden ehdoton inhokkipuuroni oli uuniohrapuuro. Se ei maistunut ei sitten mitenkään. Mutta kuten niin monen asian kanssa, maku muuttuu. Onneksi. Tämähän on aivan ihanaa! Ja herääminen on paljon mieluisampaa aamulla kun muistaa, että uunissa odottaa valmis puuro :)


2 dl ohrasuurimoita (rikottuja)
4 dl vettä
1 l täysmaitoa
pari reilua nokaretta voita
suolaa


Laita suurimot, vesi ja maito voideltuun uunivuokaan tai pataan (ilman kantta). Vuole päälle muutama voinokare ja vielä ripaus suolaa. Anna hautua yön yli (11h) 100 asteisessa uunissa.

tiistai 3. toukokuuta 2016

Kinuskiset mokkapalat



Tuoreimmasta Yhteishyvästä (2/2016) löytyi parikin oikein mainiota reseptiä, joista toinen oli Kinuskiset mokkapalat. Varsinaisessa mokkapalataikinassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta kinuskimascarpone päällinen ja päälle ripoteltavat suolapähkinät tekevät tästä leivonnaisesta hirmuisen hyvää. Jos ohjeesta jotain muuttaisin niin ehkä taikinaan voisi vielä lisätä muutamia suklaasattumia.


200 g voita
3 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kahvia

Kuorrutus
200 g kinuskikastiketta
250 g mascarponejuustoa

Päälle
1½ dl suolapähkinöitä


Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita ne viileän kahvin ja rasvan kanssa vuorotellen taikinaan.

Levitä leivinpaperoidun uunivuoan tai -pellin (25 x 32 cm) päälle. Paista 200 asteessa 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Pohjan voi hyvin pakastaa ja kuorruttaa vasta tarjoilupäivänä.

Vaahdota kuorrutuksen aineksia muutama minuutti ja levitä kuorrute pohjan päälle. Koristele pinta rouhituilla pähkinöillä. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä tai tarjoa kakkuna, josta jokainen voi leikata itse sopivan palan.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Greippi-rosmariinisima



Tänä vappuna teimme perinteistä sitruunalla maustettua simaa Isoäidin reseptillä -blogin ohjeella (sima nykykielellä ilman humalaa) ja mausteisemmaksi versioksi valikoitui Soppa365:sta löytynyt greippi-rosmariinisima. Viime vuotisesta pullon räjähtämisestä viisastuneena, jätin pullotuksen jälkeen korkit löysälle ja vielä varmuuden vuoksi päästin pahimmat paineet pulloista pois pariin otteeseen. Myös hiivan määrä oli näissä ohjeissa hillitympi kuin viime vuotisissa. Alla ohje greipillä ja rosmariinilla maustettuun vappujuomaan.


4 l vettä
250 g fariinisokeria
1 sitruuna
1 greippi
1 ruukku rosmariinia (n. 6 oksaa)
herneenkokoinen pala hiivaa

Lisäksi
sokeria (1 tl per pullo)
rusinoita (5 per pullo)


1. Kiehauta puolet vedestä.
2. Laita sokeri puhtaaseen kulhoon. Kaada kuuma vesi päälle ja anna sokerin sulaa.
3. Kuori sitruunan ja greipin kuoret (ei haittaa vaikka mukaan tulee valkoista osaa). Lisää kuoripalat sokeriveteen ja purista mehut joukkoon.
4. Lisää kokonaiset rosmariinioksat ja loppu vesi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
5. Liota hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää siman joukkoon. Sekoita kunnolla. Anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden.
6. Siivilöi juoma.
7. Laita pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Kaada suppilon avulla sima pulloihin ja laita jääkaappiin (tai jätä huoneenlämpöön, jos olet mattimyöhäinen).
8. ÄLÄ sulje korkkia tiukkaan, ettei pullo räjähdä.

Kylmässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä kolmessa vuorokaudessa. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Pehmeät porkkanasämpylät



Tällä kertaa kokeilussa oli porkkanasämpylät. Lopputulos oli varsin hyvä, mutta huomattavasti työläämpi kuin aiemmin leipomani sämpylät. Suurin syy siihen tosin oli se, että luotin reseptin jauhomäärään, minkä tuloksena jouduin lisäämään melkoisen kasan jauhoja taikinaan vielä leipomisvaiheessa. Resepti löytyi Kaunista elämää -blogista.

5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl merisuolaa
3 suurta porkkanaa raastettuna
25 g tuorehiivaa
1 dl kaurahiutaleita
12 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
siemeniä

noin 1 dl ruisjauhoa leipomisen avuksi


Kuori ja raasta porkkanat pienellä raastimen terällä. Kuumenna vesi. Huom. veden tulee olla tavallista 37 asteista kuumempaa, koska porkkanaraaste viilentää vettä. Sekoita veden joukkoon hunaja, suola ja porkkanaraaste. Liota sekaan hiiva. Lisää kaurahiutaleet (tai -leseet) ja siemenet. Lisää suurin osa vehnäjauhoista. Puuhaarukka riittää sekoittamiseen. Lisää oliiviöljy ja loput jauhot. Reseptissä ei puhuttu mitään vaivaamisesta, joten en vaivannut. Mainittiin ainoastaan, että taikina saa jäädä hieman löysäksi, jotta sämpylöistä tulee meheviä.

Anna kohota puoli tuntia.

Lämmitä uuni kiertoilmalla 225 asteeseen. Ripottele ruisjauhot pöydälle ja kumoa taikina päälle. Pöyritä taikinasta noin parikymmentä sämpylää ja anna kohota liinan alla vielä 10 minuuttia.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 15-20 minuuttia kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin.

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Punajuuri-vuohenjuustokeitto




Jääkaappiin oli unohtunut kilon verran punajuuria, joten ei muuta kuin keiton tekoon.

1 kg punajuuria
1 kasvisliemikuutio
noin 1 l vettä
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria

200 g raejuustoa päälle


Kuori ja paloittele punajuuret. Keitä punajuuret kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pehmeiksi. Soseuta. Lisää vuohenjuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat keitosta omaan makuusi sopivan paksuista. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla. Annostele lautasille ja lisää halutessasi päälle raejuustoa.