maanantai 25. toukokuuta 2015
Rapeakuoriset sämpylät, osa 2
Nyt löytyi hyvä ja helppo sämpyläohje, jolla saa ihania rapeakuorisia sämpylöitä. Aiemmin blogiin lisätty ohje (Rapeakuoriset sämpylät) vaatii yön yli kohotuksen, mutta näille riittää normaali 1-1½ tunnin kohotusaika. Tämänkertainen ohje löytyi Soppa365:sta (Fantastinen leipä).
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 ½ dl vehnäjauhoja (laiton 4 dl sämpyläjauhoja, 2 dl kauraleseitä ja 6½ dl vehnäjauhoja)
vehnäjauhoja leipomiseen
Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1½ tuntia.
Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
Ripottele ½-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
Leikkaa taikina lastalla 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti