keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Pataleipä




Äärimmäisen helppo, mutta aikaa vaativa pataleipä on uusi leipäsuosikkini. Niinkuin varmasti monen muunkin. Ensimmäisen kokeiluni tein Kotivinkin ohjeella. Maku oli todella hyvä jo ihan tällä perusreseptillä. Lisää makua ja vaihtelua saa muuntelemalla jauhoja ja lisäämällä mukaan siemeniä.

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
3½ dl vettä
herneenkokoinen pala tuorehiivaa

Lisäksi rypsiöljyä padan voiteluun


Sekoita kuivat aineet keskenään. Liota pienen pieni hiivapalanen kädenlämpöiseen veteen. Sekoita vesi-hiivaseos nopeasti kuiviin aineisiin. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja kääntele taikina palloksi. Älä vieläkään vaivaa. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita kannellinen 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja anna padan lämmetä uunissa sen aikaa, kun taikina kohoaa (30 min). Ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjaan ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä samantien. Leipä irtoaa padasta helposti. Anna jäähtyä hetki ennen kuin käyt kiinni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti