Mummun ja papan leipä, jota oman muistini mukaan leipoo aina pappa. Vasta toissa jouluna vihdoin pyysin papalta ohjetta kyseiseen leipään. Papan ohje oli varsin suurpiirteinen. En tainnut saada yhteenkään ainesosaan tarkkaa mittaa, eikä itseasiassa ainesosatkaan olleet ihan niin justiinsa. Tällainen siitä muokkaantui muutaman kokeilukerran jälkeen. Jauhot eivät ole kiveen kirjoitetut vaan niitä voi laittaa vähän sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ohjeesta tulee kolme leipää.
1 l lämmintä vettä
2 pkt tuorehiivaa
3 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl puurohiutaleita (Nallen kuntokauraa)
2 dl siemeniä (esim. auringonkukan ja pellavan siemeniä)
4 dl hiivaleipäjauhoja
5 dl sämpyläjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen. Lisää suola, siirappi, puurohiutaleet, siemenet ja 2 dl jauhoja. Anna turvota liinan alla puoli tuntia.
Voitele vuoat. Lisää loput jauhot vähitellen alustaen. Puukauhallakin onnistuu sillä taikina saa jäädä löysähköksi, mutta itse käytän aina yleiskonetta kun siihen tilaisuus tarjoutuu. Jaa taikina voideltuihin vuokiin ja anna kohota vielä toiset puoli tuntia liinan alla. Älä täytä vuokia liian täyteen!
Paista leipiä uunin alatasolla ensin 15 minuuttia 250 asteessa. Laske sitten lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 25 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti