tiistai 18. maaliskuuta 2014

Porkkanakakku



Tämän mehevämpää porkkanakakkua en ole maistanut. Ensipuraisusta on kiittäminen hyvää ystävääni. Sain maistaa kakkua jo vuosi tai pari sitten ja sen jälkeen olen sitä itsekin useampaan otteeseen tehnyt. Ystäväni bongasi reseptin Top Chef -ohjelmasta, jossa tuomaristo oli kehunut sen taivaisiin.

Tämän ohjeen juju piilee keitetyissä porkkanoissa. Oman osansa tekee varmasti myös runsas öljyn ja sokerin määrä. Alkuperäisen ohjeen päällys menee jo turhan kikkailun puolelle omaan makuun, joten päällisen tein perinteisempään tyyliin. Koristeet jätän yleensä pois, mutta koska tämä kakku päätyi ystäväni polttaribrunssille, viimeistelin kakun inkivääri-tähtianissiirapissa keitetyillä porkkanalastuilla. Ohje näihin löytyi Glorian ruoka ja viini -lehdestä (3/2011).

Kuvan kakku on tehty suurempaan vuokaan 1,5-kertaisilla määrillä, mutta alla olevat määrät ovat normaalikokoiseen noin 24 cm halkaisijan irtopohjavuokaan sopivat. Alkuperäisessä ohjeessa määrät on ilmoitettu grammoina, mutta koska meiltä ei löydy keittiövaakaa ja toisaalta koska kauhistelin noita sokeri- ja öljymääriä, alla olevat dl-määrät ovat sinnepäin. Suluissa löytyy alkuperäisen ohjeen mukaiset grammamäärät.

500g porkkanoita (450g kuorittuja)
5 dl sokeria (500g)
2½ dl öljyä (360g)
2+2+2 tl kanelia, soodaa ja suolaa (8+8+8g)
6 dl vehnäjauhoja (400g)
2-3 munaa (150g)

Kuorrutus:
200g maustamatonta tuorejuustoa
40g huoneenlämpöistä voita
1-1½ dl tomusokeria


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen.

Keitä porkkanat kypsiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella. Vaihda sähkövatkaimeen ja lisää porkkanoiden joukkoon sokeri ja öljy. Sekoita.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää porkkanasoseeseen. Lisää lopuksi kananmunat yksitellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin tunti. Kakun ei tule olla raakaa, muttei myöskään ylikypsää. Kokeile kypsyys esim. koktail-tikulla. Kakku on sopiva, kun tikkuun juuri ja juuri vielä jää vielä taikinaa.

Valmista kuorrute. Vatkaa tuorejuusto ja voi sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tomusokeri siivilän läpi ja sekoita hyvin. Kuorruta kakku jäähtyneenä.

Kakku on hyvää heti jäähdyttyäänkin, mutta yö jääkaapissa tuntui mehevöittävän kakkua entisestään.


Inkivääri-tähtianissiirapissa keitetyt porkkanalastut
300g porkkanoita
5 cm pala inkivääriä
3 dl ruokosokeria
2 ½ dl vettä
2 tähtianista
2 kanelitanko
1 sitruunan kuoret

Kuori ja vuole porkkanat pituussuunnassa ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä. Kuori ja viipaloi inkivääri ohuiksi kiekoiksi. Kumauta paloja veitsen kannalla, jotta aromit liukenevat paremmin.

Mittaa 1½ dl sokeria ja vesi kattilaan. Kiehauta. Lisää mausteet, sitruunan kuoret ja porkkanat ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia kunnes porkkanat ovat napakanpehmeitä. Kääntele varovasti pari kertaa keittämisen aikana. Valuta porkkanat ja säästä keitinliemi. Pane porkkanat kannelliseen purkkiin.

Laita loppusokeri (1½ dl) laakeaan kasariin. Paahda sokeri keskilämmöllä kullanruskeaksi. Vari ettei sokeri pala. Kuumenna kunnes sokeri on tasaista. Lisää noin 1 dl porkkanoiden keitinlientä vähän kerrassaan sokerin joukkoon. Varo, sokeri kiehahtaa ja voi jähmettyä, jos lientä lisätään liikaa kerrallaan. Seos tasaantuu keitettäessä.

Kaada siirappi porkkanoiden päälle ja kääntele se tasaisesti joukkoon. Anna porkkanoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja siirrä jääkaappiin maustumaan mielellään seuraavaan päivään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti