tiistai 27. tammikuuta 2015

Blinit




Blinit ovat mitä mahtavinta talviruokaa. Aiemmin olen tehnyt blinitaikinan uskollisesti Sillä Sipuli -blogista löytyvällä Blinit oluttaikinalla -ohjeella, mutta tällä kertaa halusin taikinaan mukaan ehdottomasti myös kermaviiliä. Olutta unohtamatta. Lisäksi lopputulos on mielestäni maukkaampi, jos taikinaan laittaa sekä tattari- että vehnäjauhoja. Näillä toiveilla päädyin seuraamaan Yhteishyvän Tattari blinit -ohjetta, joka osoittautui erinomaiseksi.

Alla olevilla määrilla paistoin 14 bliniä ja taikinaa jäi vielä. Arvioisin että määrä on sopiva 4-6 hengelle pääruoaksi riippuen siitä syödäänkö blinien lisäksi alkupala.


25 g tuorehiivaa
4 dl maitoa (täys- tai kevytmaitoa)
2½ dl tattarijauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
3 keltuaista
1 prk kermaviiliä
2 rkl voisulaa
½ pulloa olutta (1,5 dl)
1 tl suolaa
3 valkuaista

Voita paistamiseen


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää jauhot ja anna turvota pari tuntia huoneenlämmössä tai pidempi aika jääkaapissa.

Tee taikina loppuun vasta juuri ennen paistamista. Lisää taikinaan keltuaiset, kermaviili, voisula, olut ja suola. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto lopuksi taikinaan.

Paista blinit mieluiten siihen tarkoitetuilla valurautaisilla pikkupannuilla. Käytä riittävästi voita ja malta paistaa miedolla lämmöllä. Näin saat parhaan lopputuloksen. Blinit ovat parhaita suoraan pannulta tullessaan, mutta uunilämmitys ennen tarjoilua toimii sekin ihan siedettävästi. Tällöin blinit kannattaa vielä voidella voisulalla ennen uuniin laittoa, jotta niihin tulee uudestaan rapea pinta.

Täytteinä tällä kertaa oli:
- mätiä, punasipulia ja smetanaa
- suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa
- lämminsavulohimoussea (lämminsavulohta, punasipulia, suolakurkkua, tilliä, sitruunaa, ranskankermaa ja mustapippuria)

Myös mm. sienisalaatti ja katkarapumousse toimivat erittäin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti