tiistai 6. tammikuuta 2015

Saaristolaisleipä




Saaristolaisleipä on ihanaa, varsinkin itsetehty. Ja tekeminen helppoa. Tämä resepti on peräisin äitini työkaverilta. Tämä oli heti ensikokeilusta niin hyvää, etten taida olla muita saaristolaisleipäreseptejä edes kokeillutkaan.

1 litra piimää
75 g tuorehiivaa (alkup. ohjeessa 100 g)
2 dl siirappia (alkup. ohjeessa 3 dl)
2-3 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl karkeita ruisjauhoja
5 dl hienoja ruisjauhoja
6-8 dl vehnäjauhoja (alkup. ohjeessa 8-10 dl)

Siirappivesi
1½ dl vettä
½ dl siirappia


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola ja siirappi. Sekoita joukkoon puuhaarukalla kaljamaltaat ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen edelleen puuhaarukkaa apuna käyttäen. Taikina saa jäädä löysähköksi, muttei kuitenkaan vetiseksi. Vaivaamista ei tarvita, kunhan jauhot on sekoitettu tasaisesti taikinaan. Jaa taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota vuoissaan 1-1½ tuntia.


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Tee siirappivesi: mittaa kattilaan vesi ja siirappi ja kiehauta, jotta siirappi liukenee veteen. (Itse en halua leipiin kovin tahmaista pintaa, joten teen yleensä hieman pienemmän annoksen siirappivettä.)

Voitele leivät siirappivedellä ennen paistoa. Paista leipiä 40 min 180 asteessa ja vähennä sitten lämpöä 150 asteeseen ja jatka paistamista toiset 40 minuuttia. Voitele leipiä kerran tai kaksi myös paiston aikana ja vielä kertaalleen paiston jälkeen.

Leivät säilyvät erittäin hyvin kylmässä ja ovat oikeastaan parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua. Toki leivät maistuvat heti jäähdyttyäänkin, mutta leikkaaminen on tällöin aika haastavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti