perjantai 16. tammikuuta 2015

Rapeakuoriset sämpylät




Tähänastisista kokeiluistani ehdottomasti rapeakuorisimmat sämpylät olen saanut aikaan Sikke Sumarin ohjeella. Kaiken lisäksi nämä ovat erittäin helppoja ja vaivattomia mm. siksi että taikina ei vaadi vaivaamista eikä sämpylöitä tarvitse pyöritellä. Pikaisesti nämä eivät kuitenkaan onnistu, koska taikinan kohotus tapahtuu yön yli jääkaapissa. (En tosin ole kokeillut onnistuisiko normaalilla tunnin parin kohotusajalla huoneenlämmössä yhtä hyvin.)

Siken ohje on hyvin yksinkertainen. Jauhoja voi muutella mielensä mukaan, kunhan puolet jauhoista on vehnäjauhoja, jotta paisto-ohje on edelleen toimiva. Itse tykkään käyttää useampaa jauholaatua ja sämpylöissä pitää olla mukana ehdottomasti myös siemeniä.

7½ dl lämmintä vettä
25-30g tuorehiivaa
3 tl suolaa

1½ dl ruisjauhoja (laitoin ½ dl karkeita ja 1 dl hienoja)
1½ dl kokojyväjauhoja (laitoin 2 dl spelttijauhoja ja 2 dl sämpyläjauhoja)
n. 10 dl vehnäjauhoja (laitoin noin 6½ dl)

Lisäksi kourallinen pellavansiemeniä ja toinen auringonkukan siemeniä


Sekoita hiiva veteen ja lisää suola. Sekoita joukkoon ensin karkeammat jauhot ja mahdolliset siemenet ja lisää sitten vehnäjauhoja vähitellen. Taikinan on tarkoitus jäädä löysäksi ja sekoittaminen pitää onnistua loppuun asti puuhaarukalla.

Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja laita jääkaappiin. Anna kohota yön yli.

Aamulla kuumenna uuni 230 asteeseen. Kun uuni on lämmin annostele taikinaa leivinpaperilla päällystetylle pellille kahden ison lusikan avulla. (Ulkonäkö ei ole näiden sämpylöiden valtti.) Ripottele päälle jauhoja ja tee sämpylöiden päälle ristiviillot. Siemeniä voi lisätä halutessaan vielä päälle koristeeksi.

Paista sämpylöitä kuumassa uunissa noin 30-35 minuuttia. Sämpylät ovat todella kovia uunista tullessaan, mutta pehmenevät hieman jäähtyessään. Älä peitä sämpylöitä tai kuoren rapeus katoaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti