maanantai 1. syyskuuta 2014

Punaherukkapiirakka murukuorrutuksella






Kerrassaan loistava piirakkaohje, joka on pakko tallentaa myös omaan blogiin, koska osoite, josta aiemmin ohjeen löysin, on jo poistettu käytöstä. Onneksi samainen ohje löytyi myös Kakkukupu-blogista. Toimii parhaiten kirpeillä marjoilla kuten punaherukoilla tai puolukoilla. Miksei makeammillakin, mutta silloin kannattaa hieman vähentää sokerin määrää pohjasta.

Ohje pellilliseen piirakkaa.

Pohja
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2½ dl sokeria
1½ dl juoksevaa margariinia tai voisulaa
2 munaa
2 dl maitoa

Päälle
5-8 dl punaherukoita


Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, sokeri ja juokseva margariini. Lisää maito ja muna. Sekoita nopeasti löysäksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Levitä pohjan päälle punaherukat. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 12 minuuttia, jonka jälkeen lisää murukuorrutus.


Murukuorrutus
1 dl juoksevaa margariinia tai 100 g voisulaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

Paista piirakkaa kuorrutuksineen vielä noin 15-20 minuuttia.


Lasagne



Tässäpä ohje ihanan mehevään lasagneen.

Jauhelihakastike
1 sipuli
400 g jauhelihaa
4 rkl tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
1 dl vettä tai punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 rkl timjamia

Valkokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kevytmaitoa

Lisäksi
1 pieni munakoiso
1 mozzarellapallo
lasagne-levyjä (meillä meni 6 kpl)
parmesaaniraastetta


Ensin jauhelihakastike: Kuutio sipulit. Paista jauhelihat korkeareunaisella pannulla. Lisää sipulit. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää kastikkeen muut aineet ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Viipaloi munakoisot ohuiksi siivuiksi. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa molemmin puolin ja anna vetistellä 15 minuuttia. Pyyhi munakoisot talouspaperilla.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele uunivuoka.

Tee valkokastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele hetki. Lisää maitoa vähän kerrassaan ja sekoita samalla vimmatusti. Minulla oli aiemmin ongelmia valkokastikkeen kanssa, koska jauhot tuntuivat aina paakkuuntuvan. Ongelma hävisi, kun lopetin voin kanssa pihistelyn.

Ja sitten eikun kokoamaan. Täytä vuoka kerroksittain: jauhelihakastiketta, valkokastiketta, lasagnelevyjä, munakoisoa ja mozzarellaa. Päällimmäiseksi valkokastiketta, jonka päälle vielä loput mozzarellasta ja reilusti parmesaaniraastetta. Paista lasagnea uunissa 30 minuuttia ja anna vetäytyä vähintään 5 minuuttia ennen kuin käyt kiinni.



maanantai 18. elokuuta 2014

Kantarellirisotto



Kahdelle
1 valkosipulinkynsi
1 pieni punasipuli
200 g kantarellejä
reilu loraus oliiviöljyä
1,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 4 dl kasvislientä
1,5 dl parmesaaniraastetta
0,5 dl kuohukermaa
1 rkl timjamisilppua
mustapippuria
(suolaa)


Pilko valkosipuli ja kuutioi punasipuli. Puhdista sienet ja pilko reilun kokoisiksi paloiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pari minuuttia. Lisää riisit. Kuullota riisejä kunnes ne ovat läpikuultavia. Varo etteivät ne pala pohjaan. Lisää valkoviini. Anna kiehua kunnes viini on melkein kokonaan imeytynyt riiseihin. Lisää kasvislientä pari kauhallista kerrallaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Lisää nestettä vasta kun edellinen satsi on lähes kokonaan imeytynyt.

Riisien kypsyessä paista sienet kuivalla ja kuumalla pannulla. Paista kunnes sienistä valuu nestettä pannulle ja jatka paistamista kunnes neste on haihtunut pannulta. Lisää sienet risottoon.

Kun riisi alkaa olla juuri ja juuri kypsää, lisää vielä kauhallinen kasvislientä ja parmesaaniraaste. Kääntele ja lisää kerma. Kuumenna, mutta älä enää keitä. Mausta mustapippurilla, timjamilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile heti.


lauantai 28. kesäkuuta 2014

Amerikkalaiset pannukakut




Britakakkua varten tehdyn hieman epäonnistuneen munanerottelun tuloksena seuraavana aamuna päädyttiin nauttimaan pannareita. Taikinaan tuli sokeria todella reilusti juurikin sen vuoksi, että valkuaisista ja sokerista yritettiin ensin vatkata marenkia. Sokerin määrää voi huoletta vähentää, mutta toisaalta nämä olivat ihanan makeita. Pannarit maistuivat nektariinilohkojen ja turkkilaisen jugurtin kanssa.


2 munaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
2 dl turkkilaista jugurttia
2 dl maitoa
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
ripaus suolaa
sitruunan raastettua kuorta
sitruunan mehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Paista pannukakut mieluiten valurautaisissa blinipannuissa ja käytä paistamiseen voita.


Coleslaw




Pulled pork -hampurilaisiin kuuluu ehdottomasti coleslaw. Itsetehtyjen sämpylöiden väliin laitettiin lisäksi bbq-kastiketta, chilikastiketta, tomaattia ja revittyä possua. Sämpylät tehtiin blogista jo löytyvällä siemensämpylät -ohjeella. Siemenien ja karkeiden jauhojen osuus (yhteensä 6dl) täytettiin sämpylä- ja hiivaleipäjauhoilla, koska niitä sattui mökin kaapista löytymään.


Coleslaw
½ kaali
2 porkkanaa
½ fenkoli
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl itsetehtyä majoneesia
suolaa
mustapippuria

Majoneesin ohje löytyy täältä. Jos et tee majoneesia itse, mausta coleslaw valkoviinietikalla, sinapilla ja sokerilla.


Raasta kaali, porkkanat ja fenkoli. Sekoita jugurtti, majoneesi ja mausteet ja pyöräytä seos raasteiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Vihreä lisuke













Uusimman (4/2014) Glorian ruoka ja viini -lehden resepteistä ensimmäisenä kokeiluun pääsi vihreä kasvislisäke. Toimi erittäin hyvin grilliruoan lisukkeena. Alla ohje hieman muunneltuna.

1 kesäkurpitsa
150 g vihreitä papuja
5 kevätsipulia
200 g litteitä herneenpalkoja
(3 retiisiä)
rypsiöljyä paistamiseen
1 rkl seesamiöljyä (kaapista löytyi avokadoöljyä ja seesamin siemeniä)
1 rkl riisiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa


Pilko kesäkurpitsat, vihreät pavut ja kevätsipulit. Paista kasvikset pannulla. Aloita vihreistä pavuista. Paista jokunen minuutti ja lisää kevätsipulit (säästä vihreät varret loppukoristeluun). Kun pavut alkavat olla pehmenneitä, lisää kesäkurpitsat. Lisää viimeiseksi herneenpalot. Mausta seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla sekä suolalla ja pippurilla. Koristele kevätsipulin varsisilpulla (ja retiiseillä).


sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Mustikkakukko




Äitini rakkaasta ja hyvin palvelleesta reseptivihkosesta löytyy muutama helmi. Kouluaikoina etsin vihkosen varsin usein käsiini ja selasin esiin mokkapalaohjeen. Helatorstaina muistin tueksi kaivettiin mustikkakukko-ohje. Hyvä että löytyi ohje, sillä muistin varassa tehtynä kukosta olisi voinut tulla mielenkiintoinen lopputulos.


200 g voita
1 dl + 2 rkl sokeria
2½ dl ruisjauhoja
2 dl ohra- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikoita
2 rkl perunajauhoja


Lämmita uuni 200 asteeseen. Sekoita pehmeä voi ja 1 dl sokeria. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne voin ja sokerin sekaan. Ota neljäsosa taikinasta sivuun kantta varten. Painele lusikan avulla loppu taikina korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää mustikat. Ripottele mustikoiden päälle sokeria ja perunajauhoja. Taiteile jäljelle jääneestä taikinasta kansi mustikoiden päälle. Paista uunin alatasossa ilman kantta noin tunti. Jos paistos alkaa tummua liikaa, laita kansi tai folio päälle paiston loppuajaksi. Nauti lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.