perjantai 28. helmikuuta 2014

Mustikkainen juustokakku
























Marjat ovat oiva lisä uunissa paistettuihin juustokakkuihin. Kokonaisuus on raikkaampi ja kevyemmän oloinen vaikkakin jälkimmäinen on tietysti täyttä harhaa ja itsensä huijaamista. Tässä kakussa on pienenä erikoisuutena yrttipohja. Ajatuksena hyvä, mutta lopputuloksessa en kyllä maistanut keksipohjan seassa olevaa basilikaa. Sitä toki oli tarkoitus laittaa myös kakun päälle koristeeksi, mutta se unohtui tyttöjen illan tuoksinassa.

Jäin kaipaamaan kakkuun hieman lisää kuohkeutta, joten seuraavalla kerralla vaahdotan valkuaiset ja kerman ennen kuin sekoitan ne täytteen muiden aineiden kanssa.


Pohja
200 g digestive-keksejä
80 g voita
2 rkl silputtua basilikaa

Täyte
2 prk maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunanmehua
(sitruunan kuorta raastettuna)
½ dl maissijauhoa

Pinnalle
1 dl mustikoita
1 rkl sokeria


Hienonna keksit jauhoksi ja sekoita sulaan voihin. Lisää basilikasilppu. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan  pohjalle.

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi ja levitä täyte vuokaan.

Soseuta mustikat ja sokeri sauvasekoittimella. Lusikoi mustikkasose laikuiksi kakun pinnalle. Marmoroi pinta vetämällä veitsellä / tikulla raitoja mustikkalaikuista pitkin kakun pintaa. 

Paista mustikkaista juustokakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 min. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja siirrä kakku jääkaappiin. Irrota kakku vuuasta ja tarjoa kylmänä. 


Kampasimpukkaa, avokadoa ja rucolaa



2-3 kampasimpukkaa / ruokailija
voita paistamiseen
½ avokado / ruokailija
rucolaa
limeä
paksua balsamicoa
hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria


Viipaloi avokadot. Pirskota avokadoviipaleiden päälle limen mehua ja ripaus suolaa. Asettele rucolaa lautasille. Ripottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä. Lisää avokadoviipaleet ja halutessasi limelohkot.

Paista kampasimpukat kuumalla pannulla, vähässä voissa juuri ennen tarjoilua. Minuutti per puoli riittää. Kampasimpukoita ei tule paistaa läpikypsiksi. Ripottele päälle suolaa ja pippuria ja nosta rucola-avokadopedille. Nam!

torstai 27. helmikuuta 2014

Inkiväärimarinoitua kanaa ja tomaattihirssi


Se vähän parempi arkiruoka. Marinointi vaatii aikaa, joten se tehtiin edellisenä iltana, jotta itse ruuan valmistus sujui sutjakasti seuraavana iltana. Resepti Glorian ruoka ja viinistä (1/2014). Reseptiä noudatettiin pilkulleen paitsi kanojen kypsennysajassa, koska se tietysti vaihtelee palojen koon mukaan. Ja liian kypsäksi paistettu kuiva kana on yksinkertaisesti pahaa. Marinadin aineksia ylöskirjoittaessa huomasin, että kyllähän siinäkin kohtaa hieman sovellettiin.

4 annosta

4 kpl / n 750g kananpojan fileitä

Marinadi
3 valkosipulinkynttä
½ dl maapähkinäöljyä (kaapista löytyä saksanpähkinäöljyä)
½ dl soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl paprikajauhetta
1 tl kiinalaista viisimaustetta (tätä ei ollut)
½ tl chilijauhetta

Kuori ja murskaa valkosipulit. Yhdistä kaikki marinadin ainekset kulhossa. Kaada marinadi vahvaan muovipussiin. Paloittele fileet muutamaan palaan. Sulje fileet marinadipussiin ja sekoita kunnes mausteseos on levinnyt kaikkialle lihan pintaan. Siirrä viileään maustumaan vähintään neljäksi tunniksi.

Laita lisukkeeksi tuleva tomaattihirssi kiehumaan ennen fileiden valmistusta (ohje alla).

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi ylimääräinen marinadi fileistä pois talouspaperilla. Paahda marinoitua lihaa uunivuossa noin 20 minuuttia kunnes se on kypsää.


Kardemummalla maustettu tomaattihirssi
2½ dl hirssiä
8 dl kanalientä
4 kardemumman kotaa tai ½ tl rouhittua kardemummaa
1 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
400 g säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
1 rkl hienonnettua timjamia / 1 tl kuivattua
25 g voita
½ tl mustapippuria
ripaus sokeria
1 dl kivettömiä mustia oliiveja

Huuhdo hirssi huolellisesti siivilässä kylmän veden alla. Valuta ja painele kauhalla, jotta saat mahdollisimman paljon kosteutta pois. Paahda hirssiä kuivassa laakeassa paistinpannussa keskilämmöllä koko ajan käännellen, kunnes helmet ovat irtonaisia ja tuoksuvat paahtuneelta.

Kumoa hirssit kattilaan. Lisää kuuma kanaliemi, kardemumma, suola ja sinapinsiemenet. Sekoita ja anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja hauduta hirssiä noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt hirssiin. Sekoita noin 5 minuutin välein.

Kuutioi säilyketomaatit. Lisää tomaatit ja timjami kattilaan. Jatka hauduttamista 15 minuuttia. Jos puuro on liian paksua, notkista sitä vesitilkalla. Mausta voilla ja pippurilla. Lisää ripaus sokeria ja mustat oliivit.

Meillä annoksen kruunasi granaattiomenan siemenet, jotka sopivat annoksen muihin makuihin täydellisesti!

perjantai 14. helmikuuta 2014

Ruutukuviopipo


Ruutupipo mummille. Tästä tuli ihana vaikken lopputulosta olekaan käyttäjän päässä vielä nähnyt :)

Puikot 3,5mm ja lanka Extra Merinoa (50g=130m). Lankaa kului noin 1,5 kerää.

Yksinkertainen resori: Luo 115 silmukkaa ja neulo *2n, 1o, 1n, 1o* joustinneuletta haluamasi korkeus.

Itse tein tuplaresorin, koska lanka on aika ohutta. Kaksinkertaiseen resoriin neulon ensin sisääntaitettavan osuuden ns vastasilmukoin eli *2o, 1n, 1o, 1n*. Sitten yksi kerros kokonaan nurjaa (taite). Ja sitten varsinainen ohjeen mukainen resoriosuus *2n, 1o, 1n, 1o*. Ennen pipo-osuuden aloittamista neulon resorikerrokset yhteen. Tässä pitää olla tarkkana, ettei neule ala kiertää. Pitää siis neuloa tarkasti puikolla olevaa silmukkaa vastaava sisäkerroksen silmukka.

Pipo-osuus: 
Kerrokset 1-2: neulo kerrokset nurjaa
Kerrokset 3-5: *2n, 3o*
Toista kerroksia 1-5 kunnes pipon kokonaiskorkeus on noin 15 cm. Neulo viimeiseksi kerros 2. Aloita sitten kavennukset.

Kavennus:
Kerros 1: *2n, 3o*
Kerros 2: * 2n, 1o, 2 oikein yhteen*
Kerros 3: *2n, 2o*
Kerrokset 4 ja 5: neulo kerrokset nurin
Kerros 6: *2 nurin yhteen, 2o*
Kerros 7: *1n, 2o*
Kerros 8: *1n, 2 oikein yhteen*
Kerrokset 9 ja 10: neulo kerrokset nurin
Kerros 11: *1n, 5o* |115 silmukalla yhdellä puikolla on vähemmän silmukoita, neulo ko puikko *1n, 4o*|
Kerros 12: *1n, 2 oikein yhteen, 1o, 2 oikein yhteen* |yhdellä puikolla *1 n, 2 oikein yhteen, 2 oikein yhteen*|
Kerros 13: *1n, 3o* |yhdellä puikolla *1n, 2o*|
Kerros 14: *2 nurin yhteen*
Kerros 15: neulo kerros nurin
Kerros 16: *2 oikein yhteen*

Katkaise lanka ja vedä loppujen silmikoiden läpi. Päättele langanpäät nurjalle puolelle.

torstai 13. helmikuuta 2014

Kurkkukeitto


Tämä keitto yllätti positiivisesti. Ihanan pehmeä, kevyt ja keväinen keitto. Tätä syötiin tänään ihan arki-illallisena, mutta erityisesti tämä toimisi keväisen menun aloittajana. Alkuperäinen resepti löytyy tutusti Glorian ruoka ja viini -lehdestä (3/2012). Jätettiin kuohuviini pois näin arkena, mutta vieraille tarjottavaan versioon se varmasti pääsee mukaan.

Kahdelle pääruokana tai neljälle alkupalana
1 kurkku
2 kevätsipulia
2 rkl oliiviöljyä
5 dl kuumaa kasvislientä
3-4 rkl hienonnettua timjamia
1 dl kuohukermaa
(ripaus suolaa)
ripaus mustapippuria (alkup ohjeessa valkopippuria, mutta sitä ei erityisemmin meidän keittiössä käytetä)
(1/2-1 dl kuivaa kuohuviiniä)


Huuhtele kurkku ja kuori raidalliseksi eli jätä noin puolet kuoresta paikoilleen. Leikkaa kurkku paloiksi. Viipaloi kevätsipulit ja hienonna timjami.

Kuumennä öljy kattilassa ja kuullota sipulit ja kurkku matalalla lämmöllä. Lisää kasvisliemi ja timjami. Keitä 5 min.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja pippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa (ja lisää pippuria).

Kuumenna keitto höyryäväksi ja pyöräytä sauvasekoittimella vaahtoavaksi vielä juuri ennen tarjoilua.

Jaa keitto lautasille ja lisää tilkka kuohuviiniä, jonka ruokailija saa sekoittaa keittoon. Tarjoa vuohenjuustolla tai maustamattomalla tuorejuustolla voideltujen patonkiviipaleiden kanssa.



keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Lihapullapasta



Tomaattikastike
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
2 tlk kuorittuja tomaatteja
1/2 rs herkkusieniä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl fenkolin siemeniä
mustapippuria
suolaa

Lihapullat (14 kpl)
400 g jauhelihaa
1 ps sipulikeittoaineksia
1 muna
mustapippuria
sinappia

Lisäksi
pastaa
mozzarellaa
basilikaa
parmesaania


Aloita tomaattikastikkeesta, jotta se saa hautua rauhassa. Pilko valkosipulit ja sipulit ja kuullota niitä öljyssä. Lisää pilkotut herkkusienet ja kuoritut tomaatit. Hajota tomaatteja lastalla/kauhalla mielesi mukaan. Lisää seokseen mausteet eli punaviinietikka, sokeri, fenkolin siemenet, mustapippuri ja suola. Laita suolaa maltillisesti, varsinkin jos laitat lihapullataikinaan valmiin sipulikeittoainespussin, joka on varsin suolainen. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä puolesta tunnista tuntiin.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kaikki lihapullataikinan ainekset kulhossa. Huom! Varo sekoittamasta liikaa. Mikäli jauhelihamassaa sekoittaa liikaa, tulee lopputuloksesta kivikovaa. Kostuta kätesi vedessä ja pyörittele massasta noin 14 kpl keskikokoista lihapullaa. Märät kädet helpottavat pullien muotoilua. Laita pullat uunipellille ja paista noin 15 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tai siis älä! Mikäli pakkauksessa sanotaan 10-12 min, yleensä 8 on sopiva ellei toiveena ole pastapuuroa.

Lisää pullat tomaattikastikkeeseen. Lisää annosten päälle revittyä mozzarellaa, basilikan lehtiä ja parmesaania.


Jälkiruuaksi kokeilin mustikkamuffineita. Kuva kertoo kaiken. Ohjeessa kuvatun 12 kauniin mustikkamuffinin sijaan sain aikaiseksi muffinipellin, joka värityksensä puolesta olisi kelvannut ainoastaan halloween-juhliin tarjolle :)


tiistai 4. helmikuuta 2014

Farangin karamellipossua




Sain jo toissajouluna lahjaksi mustanpuhuvan Farangin keittokirjan, mutta vasta nyt tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa reseptiä ko kirjasta. Kirja itsessään on varsin tyylikäs houkuttelevine reseptikuvineen, mutta kirjan luettavuus on paikoitellen todella kehno. No selvää siitä onneksi saa kun oikein tihrustaa ja ainakin tämän annoksen lopputulos on todella hyvä. Eikä ruuan valmistaminen ole lainkaan niin monimutkaista kuin se kuulostaa. Toki aikaa tämä vaatii kun valmistelu pitää aloittaa jo edellisenä päivänä, mutta pienellä suunnitelmallisuudella se ei tuota paljoakaan vaivaa.

Kirjassa annoksen nimi on Rapeaa possua, palmusokerikaramellia ja riisiviinietikkaa, mutta meidän tekemästä versiosta sitä ei oikein voi käyttää, koska karamellin valmistimme palmusokerin sijaan ruokosokerista ja riisiviinietikka jätettiin loppusilauksesta pois (tosin vähän vahingossa). Mutta rapeaa possua meilläkin sentään oli :) Lihan, haudutusliemen ja karamellin suhdemäärät poikkesivat myös alkuperäisestä reseptistä. Meillä tehtiin joka tapauksessa suunnilleen näin:

Neljälle:
800g possun niskaa (kassleria)
1 dl kasvisöljyä

Lihan haudutusliemi
1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
4 cm pala inkivääriä
4 kanelitankoa
4 tähtianista
1 dl sokeria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1/2 dl Ketjap Manis -soijakastiketta
1 dl osterikastiketta

Karamelli
200g ruokosokeria
3 tähtianista
2 kanelitankoa
1 1/4 dl lihan haudutuslientä
1 dl vettä

Lisäksi:
2 punaista chilipaprikaa
korianteria

riisiä
kasviksia (esim. fenkolia ja herneenpalkoja)


Päivä 1
Valmista possu: Kiehauta kaikki haudutusliemen ainekset yhdessä padassa. Lisää kokonainen possunniskapala liemeen ja hauduta uunissa 160 asteessa noin 4 tuntia kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha jäähtymään ja etsi astia, jossa voit säilöä lihan ja laittaa sen kevyen painon alle yön yli. Tämä tehdään, jotta seuraavana päivänä ylikypsästä lihasta saa leikattua pienempiä kuutioita hajottamatta lihaa. Siivilöi liemi, jäähdytä ja säilytä eri astiassa kuin liha.


Päivä 2
Aloita karamellin valmistuksella: Kuori hyytynyt rasva haudutusliemen päältä ja mittaa kattilaan tarvittava neste. Lisää siihen anikset ja kanelitangot. Kiehauta ja laita sivuun.

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi ja aloita hiljalleen lämmittäen, jotta sokeri sulaa. Kuumenna kunnes sokeri alkaa karamellisoitua (tummua ja tuoksua hieman paahtuneelta). Lisää liemi karamellin joukkoon varoen. Kiehauta seos, jolloin se muuttuu paksuksi karamelliksi. Paksuuntuminen vei meillä jonkun aikaa. 

Paloittele possu isohkoiksi kuutioiksi (noin 3x3x3cm) ja lämmitä öljy kattilassa. Ohjeen mukaan possupalat kuuluisi friteerata, mutta friteeraus ei houkuttanut sen hankaluuden vuoksi. Sen sijaan paistoimme palat reilussa öljyssä ja taisi seassa olla hieman voitakin, jotta rasva ei räiskyisi ihan niin paljoa. Paista siis paloihin rapea pinta ja valuta ylimääräinen öljy tarvittaessa pois. Yhdistä kulhossa possu, osa karamellista, viipaloidut chilirenkaat ja korianteri. 


Tarjoa lisäksi riisiä ja vapaavalintaisia kasviksia, meillä tällä kertaa fenkolia ja herneenpalkoja.