sunnuntai 21. syyskuuta 2014
Kurpitsakeitto
1 kg myskikurpitsaa
reilu loraus oliiviöljyä
1 punainen chili
mustapippuria
suolaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
timjamia
Päälle
ilmakuivattua kinkkua
kurpitsansiemeniä
Paloittele kurpitsa kuorineen isoiksi paloiksi. Ole varovainen, tämä tehtävä on melkoisen haastava. Laita kurpitsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lorauta päälle oliiviöljyä, mustapippuria ja suolaa. Pilko chili muutamaan palaan ja ripottele palat pellille. Paahda kurpitsat uunissa. Annoin olla ensin 250 asteessa 20 minuuttia ja sitten vielä puoli tuntia 200 asteessa ja pehmeitä tuli.
Kun kurpitsapalat ovat hieman jäähtyneet, poista niistä kuoret. Pilko valkosipuli ja sipuli. Kuullota sipuleita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää kuoritut kurpitsat ja paahdetut chilipalat kattilaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna kiehua 5 minuuttia.
Paahda ilmakuivatut kinkut uunissa grillivastuksen alla ja kurpitsan siemenet kuumalla ja kuivalla paistinpannulla.
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää kuohukerma ja kuumenna. Koristele annokset ilmakuivatulla kinkulla, kurpitsan siemenillä ja timjamisilpulla.
perjantai 12. syyskuuta 2014
Sinisimpukat valkoviini-kermaliemessä
Sinisimpukat valkoviini-kermaliemessä ovat mitä parhainta herkkua. Ruokalaji on myös hyvin näyttävä vierastarjottava. Tutun tutun vinkki kuuluu, että sinisimpukkakausi on aina silloin kun englanninkielisessä kuukauden nimessä on R-kirjain. Simpukat kannattaa siis unohtaa touko-elokuun aikana, mutta suurimman osan vuotta niistä pääsee nauttimaan.
Neljälle alkupalaksi
1 ps sinisimpukoita (olisiko pussissa 600-700g)
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
0,5 mieto chili
loraus oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
persiljaa
(1 limen mehu)
Laita simpukat reiluun määrään kylmää vettä heti kaupasta tultuasi, jotta simpukat pysyvät elävinä keittämiseen asti. Tämän ruoan työläin vaihe on ehdottomasti simpukoiden pesu. Olen erittäin onnellisessa asemassa, koska meillä kyseisen homman hoitaa aina mies. Ja kuulemma mielellään, ihanaa! Simpukat tulee ensinnäkin huuhtoa hyvin, jottei syödessä rousku hiekka hampaissa. Lisäksi simpukoista kuuluu poistaa ns. parta.
Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Kuori myös sipuli ja pilko kuutioiksi. Hienonna chili. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää valkoviini ja anna kiehua muutama minuutti, jotta alkoholi haihtuu pois. Lisää chili, kuohukerma ja vähän persiljaa. Kiehauta keitos ja lisää simpukat. Laita kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä kannen alla 5-10 minuuttia. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat avautuneet. Simpukoihin saa ihanaa raikkautta puristamalla kattilaan aivan lopuksi yhden limen mehun.
tiistai 9. syyskuuta 2014
Onnistunut sieniretki ja fleece-possu
Viime viikonloppuna suuntasimme äitini kanssa metsään ämpärit mukanamme ja ainakin minun suureksi yllätykseksi palasimme mökille ämpärit sieniä täynnä. Olen nimittäin harmittavan usein lähtenyt sieniretkelle, joka on kuitenkin päätynyt ihan tavalliseksi metsätallailuksi, kun eteen ei ole osunut sienen sientä. Suppilovahveroita yritimme kovasti etsiä, mutta niiden sijaan silmiimme osui ja mukaan napattiin kantarelleja, tatteja ja karvarouskuja.
Ensimmäisenä käytettiin kantarellit ihan perinteisen kantarellimuhennoksen muodossa. Muhennosta nautittiin fleece-possun ja hunajajuuresten kera.
Kantarellimuhennos
25 g voita
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
persiljaa
Pilko kantarellit hieman pienemmäksi, mutta älä tee silppua. Kuutioi valmiiksi myös sipuli ja viipaloi valkosipuli. Paista kantarelleja kuumalla ja kuivalla pannulla kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Alenna lieden lämpöä ja lisää joukkoon voi ja sipulit. Jatka paistamista kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Älä keitä. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.

2 porsaan sisäfilettä
1 kokonainen valkosipuli
Marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 rkl worchester-kastiketta
2 rkl teriyaki-kastiketta
ripaus kanelia
1 tl kuminaa
2 rkl timjamia
reilusti mustapippuria
muutama ripaus suolaa
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa possufileisiin toiselle kyljelle viiltoja noin 3 cm välein. Viiltoihin tungetaan valkosipulin kynsiä ennen paistoa, joten viillot on hyvä olla noin 1,5-2 cm syviä ja 2-3 cm pitkiä. Pyörittele fileet marinadissa ja jätä maustumaan vähintään pariksi tunniksi.
Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta ja laita valkosipulin kynnet fileiden viiltoihin. Grillaa fileisiin kaunis väri grillissä tai paistinpannulla. Jatka kypsennystä uunissa 180 asteessa noin 10-15 minuuttia. Ota lihat uunista kun ne ovat vielä keskeltä raakoja ja kääri lihat folioon ja tämän jälkeen fleeceen tai sanomalehteen. Liha kypsyy yllättävän paljon vielä tässä viimeisessä vaiheessa, joten ole varovainen ettei se mene turhan kypsäksi.
3 punajuurta
6 porkkanaa
3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
2 rkl hunajaa
(timjamia koristeluun)
Kuori ja paloittele punajuuret ja porkkanat. Jätä porkkanat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät punajuuria nopeammin. Laita palat uunivuokaan ja lisää palojen päälle mausteet timjamia lukuunottamatta. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan pehmeitä/napakoita omaan makuusi.
keskiviikko 3. syyskuuta 2014
Pistaasi-valkosuklaacookiet
Tämä resepti osui silmiini jo aikaa sitten, ehkä noin puolitoista vuotta sitten. Siitä asti on ollut tarkoitus näitä kokeilla. Tyttären 1-vuotissyntymäpäiväjuhlat oli tarpeeksi hyvä syy alkaa leipomaan elämäni ensimmäisiä pikkuleipiä. Kokeilu oli kaikinpuolin onnistunut: maku hyvä ja tekeminen varsin helppoa ja vaivatonta. Lisäksi juhlatarjottavan näkökulmasta iso plussa oli, että taikinan pystyi tekemään etukäteen pakkaseen, jolloin juhla-aamuun jäi ainoastaan koristelu ja lyhyt paistaminen. Toki paistonkin olisi voinut tehdä etukäteen, koska pikkuleivät säilyvät ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä ihan hyvin noin viikon verran. Halusin kuitenkin, että pikkuleivät ovat tuoreita, samana aamuna paistettuja.
Ohje on Maku-lehdestä ja siitä tulee noin 80 kpl pikkuleipiä.
200 g voita
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl pistaasipähkinöitä (kuorellisia, paahdettuja ja suolattuja)
150 g valkosuklaata
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Koristeluun
50 g valkosuklaata
2 dl pistaasipähkinöitä
Pehmitä voi mikroaaltouunissa, mutta älä sulata. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Kuori ja rouhi pistaasit karkeasti. Rouhi valkosuklaa veitsellä. Lisää pistaasit ja suklaat taikinaan.
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan.
Leivo taikina jauhotetulla pöydällä kahdeksi, noin 50 cm:n tangoksi. Nosta tangot esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään tunti. Itse laitoin tangot pakkaseen tuorekelmuun käärittyinä.
Kuori pinnalle tulevat pistaasit, ja rouhi ne sekä valkosuklaa karkeasti.
Leikkaa taikinapötköt ohuiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle suklaa- ja pistaasimurskaa.
Paista pistaasi-valkosuklaacookieita 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.
maanantai 1. syyskuuta 2014
Punaherukkapiirakka murukuorrutuksella
Kerrassaan loistava piirakkaohje, joka on pakko tallentaa myös omaan blogiin, koska osoite, josta aiemmin ohjeen löysin, on jo poistettu käytöstä. Onneksi samainen ohje löytyi myös Kakkukupu-blogista. Toimii parhaiten kirpeillä marjoilla kuten punaherukoilla tai puolukoilla. Miksei makeammillakin, mutta silloin kannattaa hieman vähentää sokerin määrää pohjasta.
Ohje pellilliseen piirakkaa.
Pohja
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2½ dl sokeria
1½ dl juoksevaa margariinia tai voisulaa
2 munaa
2 dl maitoa
Päälle
5-8 dl punaherukoita
Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, sokeri ja juokseva margariini. Lisää maito ja muna. Sekoita nopeasti löysäksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Levitä pohjan päälle punaherukat. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 12 minuuttia, jonka jälkeen lisää murukuorrutus.
Murukuorrutus
1 dl juoksevaa margariinia tai 100 g voisulaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
Paista piirakkaa kuorrutuksineen vielä noin 15-20 minuuttia.
Lasagne
Tässäpä ohje ihanan mehevään lasagneen.
Jauhelihakastike
1 sipuli
400 g jauhelihaa
4 rkl tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
1 dl vettä tai punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 rkl timjamia
Valkokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kevytmaitoa
Lisäksi
1 pieni munakoiso
1 mozzarellapallo
lasagne-levyjä (meillä meni 6 kpl)
parmesaaniraastetta
Ensin jauhelihakastike: Kuutio sipulit. Paista jauhelihat korkeareunaisella pannulla. Lisää sipulit. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää kastikkeen muut aineet ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
Viipaloi munakoisot ohuiksi siivuiksi. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa molemmin puolin ja anna vetistellä 15 minuuttia. Pyyhi munakoisot talouspaperilla.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele uunivuoka.
Tee valkokastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele hetki. Lisää maitoa vähän kerrassaan ja sekoita samalla vimmatusti. Minulla oli aiemmin ongelmia valkokastikkeen kanssa, koska jauhot tuntuivat aina paakkuuntuvan. Ongelma hävisi, kun lopetin voin kanssa pihistelyn.
Ja sitten eikun kokoamaan. Täytä vuoka kerroksittain: jauhelihakastiketta, valkokastiketta, lasagnelevyjä, munakoisoa ja mozzarellaa. Päällimmäiseksi valkokastiketta, jonka päälle vielä loput mozzarellasta ja reilusti parmesaaniraastetta. Paista lasagnea uunissa 30 minuuttia ja anna vetäytyä vähintään 5 minuuttia ennen kuin käyt kiinni.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)