Viime viikonloppuna suuntasimme äitini kanssa metsään ämpärit mukanamme ja ainakin minun suureksi yllätykseksi palasimme mökille ämpärit sieniä täynnä. Olen nimittäin harmittavan usein lähtenyt sieniretkelle, joka on kuitenkin päätynyt ihan tavalliseksi metsätallailuksi, kun eteen ei ole osunut sienen sientä. Suppilovahveroita yritimme kovasti etsiä, mutta niiden sijaan silmiimme osui ja mukaan napattiin kantarelleja, tatteja ja karvarouskuja.
Ensimmäisenä käytettiin kantarellit ihan perinteisen kantarellimuhennoksen muodossa. Muhennosta nautittiin fleece-possun ja hunajajuuresten kera.
Kantarellimuhennos
25 g voita
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
persiljaa
Pilko kantarellit hieman pienemmäksi, mutta älä tee silppua. Kuutioi valmiiksi myös sipuli ja viipaloi valkosipuli. Paista kantarelleja kuumalla ja kuivalla pannulla kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Alenna lieden lämpöä ja lisää joukkoon voi ja sipulit. Jatka paistamista kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Älä keitä. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.

2 porsaan sisäfilettä
1 kokonainen valkosipuli
Marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 rkl worchester-kastiketta
2 rkl teriyaki-kastiketta
ripaus kanelia
1 tl kuminaa
2 rkl timjamia
reilusti mustapippuria
muutama ripaus suolaa
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa possufileisiin toiselle kyljelle viiltoja noin 3 cm välein. Viiltoihin tungetaan valkosipulin kynsiä ennen paistoa, joten viillot on hyvä olla noin 1,5-2 cm syviä ja 2-3 cm pitkiä. Pyörittele fileet marinadissa ja jätä maustumaan vähintään pariksi tunniksi.
Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta ja laita valkosipulin kynnet fileiden viiltoihin. Grillaa fileisiin kaunis väri grillissä tai paistinpannulla. Jatka kypsennystä uunissa 180 asteessa noin 10-15 minuuttia. Ota lihat uunista kun ne ovat vielä keskeltä raakoja ja kääri lihat folioon ja tämän jälkeen fleeceen tai sanomalehteen. Liha kypsyy yllättävän paljon vielä tässä viimeisessä vaiheessa, joten ole varovainen ettei se mene turhan kypsäksi.
3 punajuurta
6 porkkanaa
3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
2 rkl hunajaa
(timjamia koristeluun)
Kuori ja paloittele punajuuret ja porkkanat. Jätä porkkanat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät punajuuria nopeammin. Laita palat uunivuokaan ja lisää palojen päälle mausteet timjamia lukuunottamatta. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan pehmeitä/napakoita omaan makuusi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti