Samoin kuin sima myös munkit olivat vasta tänä vuonna ensi kertaa kokeilussa. Kokeilin heti kahta eri reseptiä: Maku.fin Sitruunaiset munkit ja Kotikokki.net-palvelun Rahkamunkit.
Sitruunaisiin munkkeihin lisäsin kardemummaa ohi reseptin. Nämä olivat hyviä perusmunkkeja, mutta jotain jäi puuttumaan. Lisäksi taisin paistaa nämä hieman turhan kuumalla öljyllä, koska lopputulos oli aika tumma.
Rahkamunkit olivatkin jo paria astetta maukkaampia. Reseptissä oleva jauhomäärä ei mielestäni riittänyt sinne päinkään vaan jouduin lisäilemään jauhoa aika paljon vielä leivontavaiheessa. Ensi kerralla näihin voisi lisätä vielä mausteeksi raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta. Toisen erän kohdalla kokeilin paistaa myös pyöreitä munkkeja, mutta luovutin aika nopeasti kun huomasin että munkit jäävät tällöin helposti raaoiksi keskeltä.
Sitruunaiset munkit
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 munaa
2 tl sitruunankuoriraastetta
1 rkl kardemummaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
13 dl vehnäjauhoja
1 l rypsiöljyä paistamiseen
1 dl sokeria kuorruttamiseen
Liuota hiiva haaleaan maitoon. Lisää munat, hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste, sokeri, suola ja öljy.
Alusta taikina kimmoisan pehmeäksi vehnäjauhoilla ja anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Nujerra taikina leivinpöydällä ja pyöritä tangoksi. Jaa taikinatanko noin 40 palaan ja pyöritä palat pikkupulliksi. Anna pullien kohota liinalla peitettynä leivinlaudalla.
Kuumenna paistoöljy valurautaisessa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa 180 asteiseksi. Jos et omista mittaria niin kokeile öljyn kuumuus vaalealla leipäpalalla. Kun pieni leipäpala ruskistuu kauniisti noin minuutissa, öljy on sopivan kuumaa.
Paista munkit molemmin puolin noin minuutin ajan. Varsinkin mikäli paistat pyöreitä munkkeja, varmista että munkit tulevat myös keskeltä kypsiksi.
Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi heti tarjottavat munkit hieman jäähtyneinä.
Rahkamunkit
25 g hiivaa
1 muna
5 dl maitoa
3 dl sokeria
3 tl kardemummaa
100 g voita tai margariinia
n.7-10 dl vehnäjauhoja (ei riittänyt alkuunkaan, olisiko mennyt ainakin 13 dl ja silti oli todella haastavaa leipoa)
1 prk maustamatonta rahkaa
1 rkl suolaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen
Sekoita hiiva lämpimään maitoon ja lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää joukkoon jauhoja vähitellen ja lisää samalla rahka, kananmuna ja sula voi taikinaan.
Kun taikinan koostumus alkaa olemaan hyvä leivottavaksi, laita kulhon päälle liina ja anna kohota n. puoli tuntia.
Pyörittele taikina pieniksi palloiksi ja anna kohota vielä n.15 minuuttia. Tämän jälkeen juuri ennen paistoa painoin pallojen keskelle sormilla reiän ja muotoilin munkit rinkeleiksi.
Paista munkkeja 180 asteisessa öljyssä noin minuutin ajan kummaltakin puolelta. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele munkit sokerissa heti kun niihin pystyy koskemaan, jotta sokeri tarttuu hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti