torstai 27. marraskuuta 2014

Pipo taaperolle




Kesätauko neulomisesta vierähti pitkänlaiseksi ja vasta viikko sitten palasin puikkojen ääreen. Viikon aikana on syntynyt kaksi pipoa, toinen miehelle ja tämä kyseinen tyttärelle. Päänympärys noin 50 cm.

Yhdistelin tähän kahta ohjetta: pannan neuloin jo aiemmin blogiin lisätyllä ohjeella ja pipo-osan neuloin Ravelrystä löytämälläni ohjeella (Christian´s Hat).

Käytin 4mm puikkoja ja lanka oli tällä kertaa Drops designin Big Merinoa.

Puikot olivat isommat ja lanka paksumpaa kuin edellisellä kerralla, joten pannan koko kasvoi jo niiden myötä ja lisäksi neuloin muutaman kerroksen joka väliin enemmän. Pelkäsin jo, että olisi tullut liian iso, mutta ehei. Joskus vielä opettelen vähän paremmin laskeskelemaan silmukoiden määriä, mutta vielä on mututuntumalla menty aika hyvin.

Panta:
Luo 12 silmukkaa
Neulo ainaoikein 14 kerrosta
Aloita lisäykset: *neulo 1 o, neulo seuraava silmukka kahteen kertaan (ensin etureuna ja sitten takareuna), neulo kerros loppuun. Käännä työ ja neulo seuraava kerros normaalisti* Toista *-* kunnes sinulla on 21 silmukkaa.
Neulo 8 kerrosta ainaoikeaa
Aloita vähennykset: *neulo 1 o, neulo 2 yhteen ja neulo kerros loppuun. Käännä työ ja neulo seuraava kerros normaalisti* Toista *-* kunnes sinulla on taas 12 silmukkaa.
Neulo 54 kerrosta ainaoikeaa
Neulo toinen korvaläppä vastaavasti kuin yllä. Aloita kohdasta "Aloita lisäykset". Kun olet kaventanut taas takaisin 12 silmukkaan, neulo vielä 14 kerrosta ainaoikeaa ja päättele silmukat. Ompele panta kiinni nurjalta puolelta.

Pipo-osa:
Poimi 90 silmukkaa tasaisesti pannan tasaisesta laidasta. Pääasia on poimia tasaisesti rakoja jättämättä. Mikäli määrä ei heti täsmää 90:än, ei hätää, voit lisätä tai kaventaa ensimmäisellä kerroksella silmukoita siten, että päädyt haluamaasi määrään. Tämän kuvion kannalta oleellista on päätyä viidellä jaolliseen lukuun. Neulo pipo-osan kuvio seuraavasti:
1-2 krs: neulo koko kerros nurin
3-5 krs: *neulo 2 nurin ja sitten 3 oikein*, toista *_* kerros loppuun

Toista kerroksia 1-5 kunnes pipon kokonaiskorkeus on sopiva. Lopeta kerrokseen 2 ja aloita sen jälkeen kavennukset:
1. krs: *neulo 2 nurin ja 3 oikein*, toista *_* kerros loppuun
2. krs: *neulo 2 nurin, 1 oikein ja 2 oikein yhteen*, toista *_* kerros loppuun
3. krs: *neulo 2 nurin ja 2 oikein*, toista *_* kerros loppuun
4-5 krs: neulo kerrokset nurin
6. krs: *neulo 2 nurin yhteen ja 2 oikein*, toista kerros loppuun
7. krs: *neulo 1 nurin ja 2 oikein*, toista kerros loppuun
8. krs: *neulo 1 nurin ja 2 oikein yhteen*, toista kerros loppuun
9-10 krs: neulo kerrokset nurin
11. krs: *neulo 1 nurin ja 5 oikein*, toista kerros loppuun
12. krs: *neulo 1 nurin, 2 oikein yhteen, 1 oikein ja 2 oikein yhteen*, toista kerros loppuun
13. krs: *neulo 1 nurin ja 3 oikein*, toista kerros loppuun
14. krs: *neulo 2 nurin yhteen*, toista kerros loppuun
15. krs: neulo kerros nurin
16. krs: *neulo 2 oikein yhteen*, toista kerros loppuun

Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Päättele siististi nurjalle puolelle. Ravelryn ohjeen mukaan valmis pipo tulisi kastella läpikotaisin kylmällä vedellä ja sitten antaa kuivua lappeellaan, mutta tätä en itse ole ainakaan vielä tehnyt.

Sienicappuccino





Ihanan pehmeä ja kahvikupista tarjoiltuna mukavan erilainen alkupala. Cappuccinon tästä tekee maitovaahto ja toki kupista tarjoilu viittaa myös kahvimaailmaan, mutta kahvia tähän ei tippaakaan tule.

4:lle alkupalaksi

n. 1 l sieniä (meillä kantarelleja ja kehnäsieniä)
25 g voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl sherryä
mustapippuria
2 dl kuohukermaa
persiljaa

1 dl rasvatonta maitoa


Puhdista sienet ja paloittele pieniksi paloiksi. Kuutioi sipuli ja pilko valkosipuli. Paista sieniä kuumalla pannulla kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää voi ja sipulit ja jatka paistamista vielä hetki. Ripottele vehnäjauhot sieni-sipulipaistoksen päälle ja pyörittele jauhot hyvin paistoksen sekaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää tomaattipyre, sherry ja mustapippuri. Kiehauta. Lisää kerma ja persiljasilppu ja kuumenna keitto.

Vatkaa rasvaton maito tehosekoittimella vaahdoksi. Annostele keitto kuppeihin ja lusikoi päälle maitovaahtoa.

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Punajuuri-vuohenjuustorisotto




Syyskauden raaka-aineisiin kuuluu ehdottomasti punajuuri. Halusin kokeilla sitä tällä kertaa risotossa. Tarkoitus oli syödä pelkästään risottoa, mutta lihanystävä toi pöytään myös lampaan sisäfilettä. Ja hyvä että toi, sillä edelleen olen sitä mieltä, että vaikka risotto on kuinka hyvää, se on parhaimmillaan lisukkeena. Punajuuri-vuohenjuustorisotto oli erittäin hyvää ja pääsee pöytäämme varmasti uudelleen.

reilu annos neljälle

4 punajuurta
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
3½ dl risottoriisiä
loraus oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
noin 7 dl kanalientä (toki kasviskin käy)
2 dl parmesaaniraastetta
50 g vuohenjuustoa suupaloina
timjamia


Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää riisit. Pyörittele riisejä kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää punajuuriraaste ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja anna poreilla kunnes viini on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Ala lisäämään kanalientä pari kauhallista kerrallaan. Lisää lientä vasta kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin. Kun riisi on kypsää, mutta vielä napakkaa, lisää kauhallinen lientä ja parmesaani. Pöyrittele parmesaani kauttaaltaan riisiin sekaan. Lisää lopuksi vuohenjuustopalat risoton joukkoon. Koristele timjamilla ja nauti heti. Risotto ei odota ruokailijoita!

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kurpitsakeitto




1 kg myskikurpitsaa
reilu loraus oliiviöljyä
1 punainen chili
mustapippuria
suolaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
timjamia

Päälle
ilmakuivattua kinkkua
kurpitsansiemeniä


Paloittele kurpitsa kuorineen isoiksi paloiksi. Ole varovainen, tämä tehtävä on melkoisen haastava. Laita kurpitsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lorauta päälle oliiviöljyä, mustapippuria ja suolaa. Pilko chili muutamaan palaan ja ripottele palat pellille. Paahda kurpitsat uunissa. Annoin olla ensin 250 asteessa 20 minuuttia ja sitten vielä puoli tuntia 200 asteessa ja pehmeitä tuli.

Kun kurpitsapalat ovat hieman jäähtyneet, poista niistä kuoret. Pilko valkosipuli ja sipuli. Kuullota sipuleita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää kuoritut kurpitsat ja paahdetut chilipalat kattilaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna kiehua 5 minuuttia.

Paahda ilmakuivatut kinkut uunissa grillivastuksen alla ja kurpitsan siemenet kuumalla ja kuivalla paistinpannulla.

Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää kuohukerma ja kuumenna. Koristele annokset ilmakuivatulla kinkulla, kurpitsan siemenillä ja timjamisilpulla.




perjantai 12. syyskuuta 2014

Sinisimpukat valkoviini-kermaliemessä






Sinisimpukat valkoviini-kermaliemessä ovat mitä parhainta herkkua. Ruokalaji on myös hyvin näyttävä vierastarjottava. Tutun tutun vinkki kuuluu, että sinisimpukkakausi on aina silloin kun englanninkielisessä kuukauden nimessä on R-kirjain. Simpukat kannattaa siis unohtaa touko-elokuun aikana, mutta suurimman osan vuotta niistä pääsee nauttimaan.


Neljälle alkupalaksi 
1 ps sinisimpukoita (olisiko pussissa 600-700g)
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
0,5 mieto chili
loraus oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
persiljaa
(1 limen mehu)


Laita simpukat reiluun määrään kylmää vettä heti kaupasta tultuasi, jotta simpukat pysyvät elävinä keittämiseen asti. Tämän ruoan työläin vaihe on ehdottomasti simpukoiden pesu. Olen erittäin onnellisessa asemassa, koska meillä kyseisen homman hoitaa aina mies. Ja kuulemma mielellään, ihanaa! Simpukat tulee ensinnäkin huuhtoa hyvin, jottei syödessä rousku hiekka hampaissa. Lisäksi simpukoista kuuluu poistaa ns. parta.

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Kuori myös sipuli ja pilko kuutioiksi. Hienonna chili. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää valkoviini ja anna kiehua muutama minuutti, jotta alkoholi haihtuu pois. Lisää chili, kuohukerma ja vähän persiljaa. Kiehauta keitos ja lisää simpukat. Laita kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä kannen alla 5-10 minuuttia. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat avautuneet. Simpukoihin saa ihanaa raikkautta puristamalla kattilaan aivan lopuksi yhden limen mehun.


tiistai 9. syyskuuta 2014

Onnistunut sieniretki ja fleece-possu



Viime viikonloppuna suuntasimme äitini kanssa metsään ämpärit mukanamme ja ainakin minun suureksi yllätykseksi palasimme mökille ämpärit sieniä täynnä. Olen nimittäin harmittavan usein lähtenyt sieniretkelle, joka on kuitenkin päätynyt ihan tavalliseksi metsätallailuksi, kun eteen ei ole osunut sienen sientä. Suppilovahveroita yritimme kovasti etsiä, mutta niiden sijaan silmiimme osui ja mukaan napattiin kantarelleja, tatteja ja karvarouskuja.

Ensimmäisenä käytettiin kantarellit ihan perinteisen kantarellimuhennoksen muodossa. Muhennosta nautittiin fleece-possun ja hunajajuuresten kera.


Kantarellimuhennos
iso kasa puhdistettuja kantarelleja (meillä ehkä nelisen litraa)
25 g voita
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
persiljaa




Pilko kantarellit hieman pienemmäksi, mutta älä tee silppua. Kuutioi valmiiksi myös sipuli ja viipaloi valkosipuli. Paista kantarelleja kuumalla ja kuivalla pannulla kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Alenna lieden lämpöä ja lisää joukkoon voi ja sipulit. Jatka paistamista kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Älä keitä. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.




Fleece-possu
2 porsaan sisäfilettä
1 kokonainen valkosipuli

Marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 rkl worchester-kastiketta
2 rkl teriyaki-kastiketta
ripaus kanelia
1 tl kuminaa
2 rkl timjamia
reilusti mustapippuria
muutama ripaus suolaa





Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa possufileisiin toiselle kyljelle viiltoja noin 3 cm välein. Viiltoihin tungetaan valkosipulin kynsiä ennen paistoa, joten viillot on hyvä olla noin 1,5-2 cm syviä ja 2-3 cm pitkiä. Pyörittele fileet marinadissa ja jätä maustumaan vähintään pariksi tunniksi.

Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta ja laita valkosipulin kynnet fileiden viiltoihin. Grillaa fileisiin kaunis väri grillissä tai paistinpannulla. Jatka kypsennystä uunissa 180 asteessa noin 10-15 minuuttia. Ota lihat uunista kun ne ovat vielä keskeltä raakoja ja kääri lihat folioon ja tämän jälkeen fleeceen tai sanomalehteen. Liha kypsyy yllättävän paljon vielä tässä viimeisessä vaiheessa, joten ole varovainen ettei se mene turhan kypsäksi.



Hunajajuurekset
3 punajuurta
6 porkkanaa
3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
2 rkl hunajaa
(timjamia koristeluun)





Kuori ja paloittele punajuuret ja porkkanat. Jätä porkkanat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät punajuuria nopeammin. Laita palat uunivuokaan ja lisää palojen päälle mausteet timjamia lukuunottamatta. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan pehmeitä/napakoita omaan makuusi.

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Pistaasi-valkosuklaacookiet




Tämä resepti osui silmiini jo aikaa sitten, ehkä noin puolitoista vuotta sitten. Siitä asti on ollut tarkoitus näitä kokeilla. Tyttären 1-vuotissyntymäpäiväjuhlat oli tarpeeksi hyvä syy alkaa leipomaan elämäni ensimmäisiä pikkuleipiä. Kokeilu oli kaikinpuolin onnistunut: maku hyvä ja tekeminen varsin helppoa ja vaivatonta. Lisäksi juhlatarjottavan näkökulmasta iso plussa oli, että taikinan pystyi tekemään etukäteen pakkaseen, jolloin juhla-aamuun jäi ainoastaan koristelu ja lyhyt paistaminen. Toki paistonkin olisi voinut tehdä etukäteen, koska pikkuleivät säilyvät ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä ihan hyvin noin viikon verran. Halusin kuitenkin, että pikkuleivät ovat tuoreita, samana aamuna paistettuja.

Ohje on Maku-lehdestä ja siitä tulee noin 80 kpl pikkuleipiä.

200 g voita
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl pistaasipähkinöitä (kuorellisia, paahdettuja ja suolattuja)
150 g valkosuklaata
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Koristeluun
50 g valkosuklaata
2 dl pistaasipähkinöitä


Pehmitä voi mikroaaltouunissa, mutta älä sulata. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

Kuori ja rouhi pistaasit karkeasti. Rouhi valkosuklaa veitsellä. Lisää pistaasit ja suklaat taikinaan.

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan.

Leivo taikina jauhotetulla pöydällä kahdeksi, noin 50 cm:n tangoksi. Nosta tangot esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään tunti. Itse laitoin tangot pakkaseen tuorekelmuun käärittyinä.

Kuori pinnalle tulevat pistaasit, ja rouhi ne sekä valkosuklaa karkeasti.

Leikkaa taikinapötköt ohuiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle suklaa- ja pistaasimurskaa.

Paista pistaasi-valkosuklaacookieita 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.