lauantai 28. kesäkuuta 2014

Amerikkalaiset pannukakut




Britakakkua varten tehdyn hieman epäonnistuneen munanerottelun tuloksena seuraavana aamuna päädyttiin nauttimaan pannareita. Taikinaan tuli sokeria todella reilusti juurikin sen vuoksi, että valkuaisista ja sokerista yritettiin ensin vatkata marenkia. Sokerin määrää voi huoletta vähentää, mutta toisaalta nämä olivat ihanan makeita. Pannarit maistuivat nektariinilohkojen ja turkkilaisen jugurtin kanssa.


2 munaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
2 dl turkkilaista jugurttia
2 dl maitoa
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
ripaus suolaa
sitruunan raastettua kuorta
sitruunan mehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Paista pannukakut mieluiten valurautaisissa blinipannuissa ja käytä paistamiseen voita.


Coleslaw




Pulled pork -hampurilaisiin kuuluu ehdottomasti coleslaw. Itsetehtyjen sämpylöiden väliin laitettiin lisäksi bbq-kastiketta, chilikastiketta, tomaattia ja revittyä possua. Sämpylät tehtiin blogista jo löytyvällä siemensämpylät -ohjeella. Siemenien ja karkeiden jauhojen osuus (yhteensä 6dl) täytettiin sämpylä- ja hiivaleipäjauhoilla, koska niitä sattui mökin kaapista löytymään.


Coleslaw
½ kaali
2 porkkanaa
½ fenkoli
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl itsetehtyä majoneesia
suolaa
mustapippuria

Majoneesin ohje löytyy täältä. Jos et tee majoneesia itse, mausta coleslaw valkoviinietikalla, sinapilla ja sokerilla.


Raasta kaali, porkkanat ja fenkoli. Sekoita jugurtti, majoneesi ja mausteet ja pyöräytä seos raasteiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Vihreä lisuke













Uusimman (4/2014) Glorian ruoka ja viini -lehden resepteistä ensimmäisenä kokeiluun pääsi vihreä kasvislisäke. Toimi erittäin hyvin grilliruoan lisukkeena. Alla ohje hieman muunneltuna.

1 kesäkurpitsa
150 g vihreitä papuja
5 kevätsipulia
200 g litteitä herneenpalkoja
(3 retiisiä)
rypsiöljyä paistamiseen
1 rkl seesamiöljyä (kaapista löytyi avokadoöljyä ja seesamin siemeniä)
1 rkl riisiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa


Pilko kesäkurpitsat, vihreät pavut ja kevätsipulit. Paista kasvikset pannulla. Aloita vihreistä pavuista. Paista jokunen minuutti ja lisää kevätsipulit (säästä vihreät varret loppukoristeluun). Kun pavut alkavat olla pehmenneitä, lisää kesäkurpitsat. Lisää viimeiseksi herneenpalot. Mausta seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla sekä suolalla ja pippurilla. Koristele kevätsipulin varsisilpulla (ja retiiseillä).


sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Mustikkakukko




Äitini rakkaasta ja hyvin palvelleesta reseptivihkosesta löytyy muutama helmi. Kouluaikoina etsin vihkosen varsin usein käsiini ja selasin esiin mokkapalaohjeen. Helatorstaina muistin tueksi kaivettiin mustikkakukko-ohje. Hyvä että löytyi ohje, sillä muistin varassa tehtynä kukosta olisi voinut tulla mielenkiintoinen lopputulos.


200 g voita
1 dl + 2 rkl sokeria
2½ dl ruisjauhoja
2 dl ohra- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikoita
2 rkl perunajauhoja


Lämmita uuni 200 asteeseen. Sekoita pehmeä voi ja 1 dl sokeria. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne voin ja sokerin sekaan. Ota neljäsosa taikinasta sivuun kantta varten. Painele lusikan avulla loppu taikina korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää mustikat. Ripottele mustikoiden päälle sokeria ja perunajauhoja. Taiteile jäljelle jääneestä taikinasta kansi mustikoiden päälle. Paista uunin alatasossa ilman kantta noin tunti. Jos paistos alkaa tummua liikaa, laita kansi tai folio päälle paiston loppuajaksi. Nauti lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.


perjantai 30. toukokuuta 2014

Granaattiomena-parsasalaatti




Jokusen viikonlopun takainen polttariporukka oli kerrassaan mahtava ja juhlat sen mukaiset. Myös ruokapuoli oli hoidettu erinomaisesti ja oli ilo seurata oikeaa kokkia keittiössä. Varsin yksinkertainen, mutta niin hyvä kevätsalaatti oli pakko kokeilla heti kotona uudestaan. Salaatin seuraksi paistoimme vielä hunajamarinoidut kanafileet, koska nälkä oli kova.

½ dl majoneesia (ohje alla)
½ granaattiomena
5 vihreää parsaa
1 ps salaattia
kourallinen versoja
½ halloumi
2 kanafilettä


Valmista majoneesi. Leikkaa granaattiomena puoliksi ja koputa lusikalla siemenet kulhoon. Jamie Oliver tekee tämän kuulemma kahdella koputuksella, mutta itse naputtelin omenaa ihan hyvän tovin. Siemenet irtoavat tällä tekniikalla kohtuullisen siististi. Keitä parsat al denteksi, 3-5 minuutin keittoaika riittää. Siirrä parsat heti keiton jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy ja kaunis vihreä väri säilyy. Paista halloumit (ja kanafileet). Paloittele parsat. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet ja versot.

Kokoa salaatti: laita salaatinlehdet ja versot kulhoon. Sekoita majoneesi salaatinlehtiin. Lisää granaattiomenan siemenet ja parsat. Halloumit (ja kanafileet) lisätään suoraan lautaselle.


Majoneesi
1 keltuainen
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl dijon-sinappia
1 ½ rkl sokeria
noin 1½ dl öljyä
1-2 rkl sitruunamehua


Ohjeesta tulee noin 2½ dl valmista majoneesia. Tärkeää majoneesin teossa on, että keltuainen ja öljy ovat saman lämpöisiä eli joko molemmat huoneenlämpöisiä tai molemmat jääkaappilämpöisiä. Lisäksi viinietikkaa ei pidä missään nimessä unohtaa.

Sekoita keltuainen, viinietikka, sinappi ja sokeri kulhossa. Ota käyttöön molemmat kädet: toiseen käteen öljypullo ja toiseen vispilä. Kaada öljyä vähän kerrassaan ja sekoita koko ajan. Aloita vaikka parilla teelusikallisella öljyä, sekoita hyvin ja kun alat uskoa, että seos ei oikeasti juoksetu, voit alkaa kaatamaan öljyä seokseen ohuena nauhana. Muista sekoittaa koko ajan. Mausta majoneesi lopuksi sitruunalla.


maanantai 19. toukokuuta 2014

Uunipunajuuret vuohenjuustolla













Punajuuri ja vuohenjuusto ovat mitä mainioin yhdistelmä. Toimii kasvisruokana sellaisenaan tai erinomaisena lisukkeena lihalle. Meillä sai tällä kertaa lisukkeen roolin.

Kahdelle lisukkeena:
3 punajuurta
100 g vuohenjuustoa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
mustapippuria
rosmariinia
pinjansiemeniä


Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori punajuuret ja pilko lohkoiksi. Laita punajuurilohkot uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä, hunajaa, mustapippuria ja rosmariinisilppua. Kypsennä punajuuria uunissa noin tunti kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Ihan läpipehmeiksi punajuuria ei kannata kypsentää. Kun punajuuret ovat melkein valmiita, toisin sanoen olleet uunissa noin 50 minuuttia, lisää vuohenjuustosiivut punajuurien päälle.

Paahda pinjansiemenet kuumassa ja kuivassa pannussa sillä aikaa, kun punajuuret ovat uunissa. Ripottele siemenet punajuurien ja vuohenjuustosiivujen päälle ja aseta tarjolle.



tiistai 13. toukokuuta 2014

Tomaatti-vuohenjuustokeitto



Tomaattikeitto ei ole koskaan saanut minussa aikaan mitään sen suurempia vau-fiiliksiä. Nyt teki kuitenkin mieli kokeilla. Muutamia tomaattikeittoja maistaneena tiedän, että juustoa niistä ei kannata jättää pois. Vuohenjuuston lisäksi esim. mozzarella on oiva tomaatin kumppani.

Keitto oli todella hyvää! Tosin oman lisänsä nautinnolliseen illalliseen toi keiton kanssa ahmittu focaccia.


Neljälle:
300 g kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
6 pientä makeaa paprikaa (sellaisia chilipaprikan kokoisia)
3 rkl oliiviöljyä
400 g kuorittuja säilyketomaatteja
Puoli purkillista vettä
3 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
basilikaa
200 g pehmeää vuohenjuustoa
Mustapippuria
Suolaa


Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita uunivuokaan tai pellille kirsikkatomaatit, kuoritut ja pilkotut sipulit sekä paprikat (ilman kantoja). Lorauta päälle oliiviöly ja laita vuoka uuniin. Anna paahtua noin 20 minuuttia kunnes tomaatit ja sipulit ovat pehmeitä ja paprikat paahtuneita.

Kaada säilyketomaatit kattilaan. Lisää puoli purkillistta vettä, tomaattipyre ja sokeri. Anna poreilla miedolla lämmöllä samainen 20 minuuttia.

Kaada uunissa paahtuneet kasvikset kattilaan ja lisää kourallinen tuoreita basilikan lehtiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Sulata juusto keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää annoksen päälle vielä basilikasilppua.