maanantai 24. maaliskuuta 2014

Mustikkajuustokakku



Heti perään toinen mustikkainen juustokakku. Tämä on edellistä versiota hieman raikkaampi. Alkuperäinen ohje on tarkoitettu pieniin annospurkkeihin, mutta itse olen tehnyt tämän ensin pieneen irtopohjavuokaan ja sitten normaalikokoiseen. 24 cm irtopohjavuokaan sopivat määrät ovat seuraavat:

Murupohja
180 g digestive-keksejä
75 g voita

Täyte
250 g mascarponejuustoa
3 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
0,8 dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa tai -aromia
100 g (n. 1½ dl) mustikoita


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Kuumenna uuni 175 asteiseksi.

Hienonna keksit pussissa. Sulata voi. Yhdistä keksimurut ja täysin sulanut voi. Tasoita muruseos irtopohjavuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.

Vatkaa mascarpone, kermaviili, munat, sokeri ja vaniljatahna isossa kulhossa paksuksi ja kuohkeaksi seokseksi. Kuohkeutta saa lisää, jos vatkaa valkuaiset ensin erillisessä kulhossa vaahdoksi. Sitten keltuaiset sokerin kanssa toisessa kulhossa. Tämän jälkeen mascarponejuusto, kermaviili ja vaniljatahna keltuaisten ja sokerin sekaan ja lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen mukaan. Kaada seos murupohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 50 minuuttia.

Irtopohjavuokaan tehdessä kakun pinta saattaa hieman repeillä, mutta jos tästä pienestä kosmeettisesta haitasta selviää niin maku on taivaallinen! Tämä kakku on parhaimmillaan samana päivänä nautittuna, mutta toki kakun pitää antaa ensin jäähtyä ennen kuin käy käsiksi.

Alkup resepti löytyy Hannah Milesin Juustokakut-kirjasta.


Vuokaleipä

Mummun ja papan leipä, jota oman muistini mukaan leipoo aina pappa. Vasta toissa jouluna vihdoin pyysin papalta ohjetta kyseiseen leipään. Papan ohje oli varsin suurpiirteinen. En tainnut saada yhteenkään ainesosaan tarkkaa mittaa, eikä itseasiassa ainesosatkaan olleet ihan niin justiinsa. Tällainen siitä muokkaantui muutaman kokeilukerran jälkeen. Jauhot eivät ole kiveen kirjoitetut vaan niitä voi laittaa vähän sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ohjeesta tulee kolme leipää.

1 l lämmintä vettä
2 pkt tuorehiivaa
3 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl puurohiutaleita (Nallen kuntokauraa)
2 dl siemeniä (esim. auringonkukan ja pellavan siemeniä)
4 dl hiivaleipäjauhoja
5 dl sämpyläjauhoja
8 dl vehnäjauhoja


Liota hiiva hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen. Lisää suola, siirappi, puurohiutaleet, siemenet ja 2 dl jauhoja. Anna turvota liinan alla puoli tuntia. 

Voitele vuoat. Lisää loput jauhot vähitellen alustaen. Puukauhallakin onnistuu sillä taikina saa jäädä löysähköksi, mutta itse käytän aina yleiskonetta kun siihen tilaisuus tarjoutuu. Jaa taikina voideltuihin vuokiin ja anna kohota vielä toiset puoli tuntia liinan alla. Älä täytä vuokia liian täyteen! 

Paista leipiä uunin alatasolla ensin 15 minuuttia 250 asteessa. Laske sitten lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 25 minuuttia. 


torstai 20. maaliskuuta 2014

Talvinen avokadopasta



Kampaajalla lehtiä selaillessani silmiini osui talvinen versio suositusta avokadopastasta. Pasta-annokset syntyvät nopeasti ja vaivatta talvisesongin superraaka-aineista. Selaamani lehti oli mitä luultavimmin Image, mutta numeroa en valitettavasti muista.


Kastike:
1 sitruunan mehu
2 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
3 rkl parmesaania
2 kourallista pinaattia
nippu korianteria
suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
400g pastaa
1 kypsä avokado
parmesaania


Soseuta kaikki kastikeainekset sauvasekoittimella.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon.

Viimeistele annokset avokadopaloilla ja parmesaanilla.



tiistai 18. maaliskuuta 2014

Porkkanakakku



Tämän mehevämpää porkkanakakkua en ole maistanut. Ensipuraisusta on kiittäminen hyvää ystävääni. Sain maistaa kakkua jo vuosi tai pari sitten ja sen jälkeen olen sitä itsekin useampaan otteeseen tehnyt. Ystäväni bongasi reseptin Top Chef -ohjelmasta, jossa tuomaristo oli kehunut sen taivaisiin.

Tämän ohjeen juju piilee keitetyissä porkkanoissa. Oman osansa tekee varmasti myös runsas öljyn ja sokerin määrä. Alkuperäisen ohjeen päällys menee jo turhan kikkailun puolelle omaan makuun, joten päällisen tein perinteisempään tyyliin. Koristeet jätän yleensä pois, mutta koska tämä kakku päätyi ystäväni polttaribrunssille, viimeistelin kakun inkivääri-tähtianissiirapissa keitetyillä porkkanalastuilla. Ohje näihin löytyi Glorian ruoka ja viini -lehdestä (3/2011).

Kuvan kakku on tehty suurempaan vuokaan 1,5-kertaisilla määrillä, mutta alla olevat määrät ovat normaalikokoiseen noin 24 cm halkaisijan irtopohjavuokaan sopivat. Alkuperäisessä ohjeessa määrät on ilmoitettu grammoina, mutta koska meiltä ei löydy keittiövaakaa ja toisaalta koska kauhistelin noita sokeri- ja öljymääriä, alla olevat dl-määrät ovat sinnepäin. Suluissa löytyy alkuperäisen ohjeen mukaiset grammamäärät.

500g porkkanoita (450g kuorittuja)
5 dl sokeria (500g)
2½ dl öljyä (360g)
2+2+2 tl kanelia, soodaa ja suolaa (8+8+8g)
6 dl vehnäjauhoja (400g)
2-3 munaa (150g)

Kuorrutus:
200g maustamatonta tuorejuustoa
40g huoneenlämpöistä voita
1-1½ dl tomusokeria


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen.

Keitä porkkanat kypsiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella. Vaihda sähkövatkaimeen ja lisää porkkanoiden joukkoon sokeri ja öljy. Sekoita.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää porkkanasoseeseen. Lisää lopuksi kananmunat yksitellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin tunti. Kakun ei tule olla raakaa, muttei myöskään ylikypsää. Kokeile kypsyys esim. koktail-tikulla. Kakku on sopiva, kun tikkuun juuri ja juuri vielä jää vielä taikinaa.

Valmista kuorrute. Vatkaa tuorejuusto ja voi sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tomusokeri siivilän läpi ja sekoita hyvin. Kuorruta kakku jäähtyneenä.

Kakku on hyvää heti jäähdyttyäänkin, mutta yö jääkaapissa tuntui mehevöittävän kakkua entisestään.


Inkivääri-tähtianissiirapissa keitetyt porkkanalastut
300g porkkanoita
5 cm pala inkivääriä
3 dl ruokosokeria
2 ½ dl vettä
2 tähtianista
2 kanelitanko
1 sitruunan kuoret

Kuori ja vuole porkkanat pituussuunnassa ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä. Kuori ja viipaloi inkivääri ohuiksi kiekoiksi. Kumauta paloja veitsen kannalla, jotta aromit liukenevat paremmin.

Mittaa 1½ dl sokeria ja vesi kattilaan. Kiehauta. Lisää mausteet, sitruunan kuoret ja porkkanat ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia kunnes porkkanat ovat napakanpehmeitä. Kääntele varovasti pari kertaa keittämisen aikana. Valuta porkkanat ja säästä keitinliemi. Pane porkkanat kannelliseen purkkiin.

Laita loppusokeri (1½ dl) laakeaan kasariin. Paahda sokeri keskilämmöllä kullanruskeaksi. Vari ettei sokeri pala. Kuumenna kunnes sokeri on tasaista. Lisää noin 1 dl porkkanoiden keitinlientä vähän kerrassaan sokerin joukkoon. Varo, sokeri kiehahtaa ja voi jähmettyä, jos lientä lisätään liikaa kerrallaan. Seos tasaantuu keitettäessä.

Kaada siirappi porkkanoiden päälle ja kääntele se tasaisesti joukkoon. Anna porkkanoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja siirrä jääkaappiin maustumaan mielellään seuraavaan päivään.


perjantai 28. helmikuuta 2014

Mustikkainen juustokakku
























Marjat ovat oiva lisä uunissa paistettuihin juustokakkuihin. Kokonaisuus on raikkaampi ja kevyemmän oloinen vaikkakin jälkimmäinen on tietysti täyttä harhaa ja itsensä huijaamista. Tässä kakussa on pienenä erikoisuutena yrttipohja. Ajatuksena hyvä, mutta lopputuloksessa en kyllä maistanut keksipohjan seassa olevaa basilikaa. Sitä toki oli tarkoitus laittaa myös kakun päälle koristeeksi, mutta se unohtui tyttöjen illan tuoksinassa.

Jäin kaipaamaan kakkuun hieman lisää kuohkeutta, joten seuraavalla kerralla vaahdotan valkuaiset ja kerman ennen kuin sekoitan ne täytteen muiden aineiden kanssa.


Pohja
200 g digestive-keksejä
80 g voita
2 rkl silputtua basilikaa

Täyte
2 prk maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunanmehua
(sitruunan kuorta raastettuna)
½ dl maissijauhoa

Pinnalle
1 dl mustikoita
1 rkl sokeria


Hienonna keksit jauhoksi ja sekoita sulaan voihin. Lisää basilikasilppu. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan  pohjalle.

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi ja levitä täyte vuokaan.

Soseuta mustikat ja sokeri sauvasekoittimella. Lusikoi mustikkasose laikuiksi kakun pinnalle. Marmoroi pinta vetämällä veitsellä / tikulla raitoja mustikkalaikuista pitkin kakun pintaa. 

Paista mustikkaista juustokakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 min. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja siirrä kakku jääkaappiin. Irrota kakku vuuasta ja tarjoa kylmänä. 


Kampasimpukkaa, avokadoa ja rucolaa



2-3 kampasimpukkaa / ruokailija
voita paistamiseen
½ avokado / ruokailija
rucolaa
limeä
paksua balsamicoa
hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria


Viipaloi avokadot. Pirskota avokadoviipaleiden päälle limen mehua ja ripaus suolaa. Asettele rucolaa lautasille. Ripottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä. Lisää avokadoviipaleet ja halutessasi limelohkot.

Paista kampasimpukat kuumalla pannulla, vähässä voissa juuri ennen tarjoilua. Minuutti per puoli riittää. Kampasimpukoita ei tule paistaa läpikypsiksi. Ripottele päälle suolaa ja pippuria ja nosta rucola-avokadopedille. Nam!

torstai 27. helmikuuta 2014

Inkiväärimarinoitua kanaa ja tomaattihirssi


Se vähän parempi arkiruoka. Marinointi vaatii aikaa, joten se tehtiin edellisenä iltana, jotta itse ruuan valmistus sujui sutjakasti seuraavana iltana. Resepti Glorian ruoka ja viinistä (1/2014). Reseptiä noudatettiin pilkulleen paitsi kanojen kypsennysajassa, koska se tietysti vaihtelee palojen koon mukaan. Ja liian kypsäksi paistettu kuiva kana on yksinkertaisesti pahaa. Marinadin aineksia ylöskirjoittaessa huomasin, että kyllähän siinäkin kohtaa hieman sovellettiin.

4 annosta

4 kpl / n 750g kananpojan fileitä

Marinadi
3 valkosipulinkynttä
½ dl maapähkinäöljyä (kaapista löytyä saksanpähkinäöljyä)
½ dl soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl paprikajauhetta
1 tl kiinalaista viisimaustetta (tätä ei ollut)
½ tl chilijauhetta

Kuori ja murskaa valkosipulit. Yhdistä kaikki marinadin ainekset kulhossa. Kaada marinadi vahvaan muovipussiin. Paloittele fileet muutamaan palaan. Sulje fileet marinadipussiin ja sekoita kunnes mausteseos on levinnyt kaikkialle lihan pintaan. Siirrä viileään maustumaan vähintään neljäksi tunniksi.

Laita lisukkeeksi tuleva tomaattihirssi kiehumaan ennen fileiden valmistusta (ohje alla).

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi ylimääräinen marinadi fileistä pois talouspaperilla. Paahda marinoitua lihaa uunivuossa noin 20 minuuttia kunnes se on kypsää.


Kardemummalla maustettu tomaattihirssi
2½ dl hirssiä
8 dl kanalientä
4 kardemumman kotaa tai ½ tl rouhittua kardemummaa
1 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
400 g säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
1 rkl hienonnettua timjamia / 1 tl kuivattua
25 g voita
½ tl mustapippuria
ripaus sokeria
1 dl kivettömiä mustia oliiveja

Huuhdo hirssi huolellisesti siivilässä kylmän veden alla. Valuta ja painele kauhalla, jotta saat mahdollisimman paljon kosteutta pois. Paahda hirssiä kuivassa laakeassa paistinpannussa keskilämmöllä koko ajan käännellen, kunnes helmet ovat irtonaisia ja tuoksuvat paahtuneelta.

Kumoa hirssit kattilaan. Lisää kuuma kanaliemi, kardemumma, suola ja sinapinsiemenet. Sekoita ja anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja hauduta hirssiä noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt hirssiin. Sekoita noin 5 minuutin välein.

Kuutioi säilyketomaatit. Lisää tomaatit ja timjami kattilaan. Jatka hauduttamista 15 minuuttia. Jos puuro on liian paksua, notkista sitä vesitilkalla. Mausta voilla ja pippurilla. Lisää ripaus sokeria ja mustat oliivit.

Meillä annoksen kruunasi granaattiomenan siemenet, jotka sopivat annoksen muihin makuihin täydellisesti!