perjantai 17. tammikuuta 2014

Creme brulee


Jo vuosia sitten luulin hallitsevani tämän jälkiruuan, mutta ne pari ensimmäistä onnistunutta kokeilua osoittautuivatkin silkaksi aloittelijan tuuriksi. Hyytyminen on ollut useamman kerran kompastuskiveni eikä tämä kerta siitä kauheasti itseasissa poikkennut. Tällä kertaa en kuitenkaan antanut periksi vaan jatkoin bruleiden paistamista kunnes ne olivat hyytyneet. Paistoaika oli tässä vaiheessa jo tuplat ohjeeseen nähden, mutta mitäs siitä, bruleet nimittäin hyytyivät lopulta ja lopputulos oli varsin hyvä niin maultaan kuin koostumukseltaankin.

Silloin vuosia sitten muutamien epäonnistuneiden kokeilujen jälkeen googlettelin, että mistä hyytymisongelma voisi johtua ja vastaushan olisi pitänyt olla selvä, mutta kun ei. Keltuaiset. Niitä pitää olla riittävästi. Usein kauhistelen kananmunien määrää leivontaohjeissa ja jostain syystä minulla on tapana pyöristää alaspäin munien kohdalla. Jos ohjeessa sanotaan 4-5 niin se on maksimissaan 4, mieluummin 3. Tässä jälkiruuassa se nyt vaan ei toimi. Ehkäpä jatkossa noudatan ohjeita tarkemmin muidenkin leivonnaisten kohdalla.

4 kpl
1 dl maitoa (kevyt)
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 dl kananmunankeltuaisia (4-5 kpl)
1/2 dl sokeria

Lisäksi
ruokosokeria
(granaattiomena)


Kuumenna uuni 90 asteeseen.

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsellä. Lisää siemenet ja tangon puolikkaat kattilaan ja kiehauta seos. Siivilöi.

Erottele kananmunankeltuaiset mitta-astiaan, jotta ohjeeseen tulee mahdollisimman tarkasti 1 dl keltuaisia. Hieman vajaaksihan se taas jäi vaikka laitoin 5 ihan hyvän kokoisen kananmunan keltuaiset. Ehkä siitä syystä jouduin pidentämään paistoaikaa. Ensi kerralla siis vielä tarkemmin.

Yhdistä keltuaiset ja sokeri ja vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Kaada kuuma kerma-maitoseos keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen. Kuori vaahto pinnalta.

Kaada seos neljään pieneen matalareunaiseen annosvuokaan. Kypsennä vuokia uunissa 30-45 minuuttia kunnes ne ovat hyytyneet kiinteiksi. Taisin paistaa näitä yht 70 min. Puolen tunnin jälkeen lisäsin aina 10 min ajastimeen kerrallaan siihen asti että kaikki neljä vuokaa olivat hyytyneet.

Jäähdytä bruleet jääkaapissa kylmiksi, mielellään yön yli mutta vähintään 6 tuntia. Meillä ruokasuunnitelmat muuttuivat sen verran, että bruleet odottivat useamman päivän jääkaapissa. Säilyivät moitteetta.

Juuri ennen tarjoilua sokeroi bruleen pinta ruokosokerilla, ja polta kaunis pinta polttimella. Tarjoa heti.

Bruleen lisukkeeksi sopii varmaan mitkä tahansa hedelmät tai marjat. Tällä kertaa lisäsimme annokseen granaattiomenan siemeniä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti