sunnuntai 5. tammikuuta 2014
Punasipuli-rosmariinileipä
Tämän vuoden alkajaisiksi ehdotin miehelleni yhteistä haastetta: kokeillaan vuoden ajan joka viikko jokin uusi resepti Glorian Ruoka ja Viini -lehdistä. Olemme tilanneet kyseistä lehteä kolmen vuoden ajan, joten lehtivarastoa ja kokkaamattomia reseptejä pitäisi löytyä tarpeeksi ja uusia lehtiä tipahtelee postiluukusta tasaisin väliajoin. Ei siis muuta kuin kokkailemaan!
Ensimmäisenä kokeiluun pääsi punasipuli-rosmariinileipä, jota nautittiin sienikeiton kanssa.
3 leipää
2-3 punasipulia
vajaa 1 dl oliiviöljyä
5 dl kylmää vettä
25g tuorehiivaa
1 rkl siirappia
2 rkl hienonnettua rosmariinia
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl sihtiruisjauhoja
n. 9 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl suolaa
Paloittele sipulit ensin ohuiksi renkaiksi ja sitten vielä renkaat karkeasti neljään osaan. Kuumenna öljy ja kuullota sipulit pehmeiksi. Anna seoksen jäähtyä hieman.
Liota hiiva kylmään veteen yelsikoneen kulhossa. Lisää sipuliseos öljyineen, siirappi ja rosmariini. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan ja anna koneen käydä keskinopeudella noin 10 min. Lisää suola ja anna koneen käydä korkealla nopeudella vielä pari minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi 1-2h.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile pyöreiksi leiviksi. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota 30-60 min.
Laita uuni 250 asteeseen. Tee leipien päälle viiltoja terävällä veitsellä. Laita uunin pohjalle kulhoon 3-4 dl vettä. Höyry tekee leivistä rapeakuorisia. Paista leipiä uunin keskitasossa ensin 10 min. Laske uunin lämpö sitten 200 asteeseen ja jatka paistamista 30 min. Jäähdytä leivät ritilällä, peittämättä.
Lämpimänä, voin kanssa maisteltuna, erinomaista!
Resepti löytyy Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä numero 6/2011.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti