sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Sienikeitto


Minulla on paha tapa säästää herkkuja. Ne odottavat sitä oikeaa tilaisuutta. Odottavat ja odottavat. Tästä syystä meiltä löytyy kaapista kuivattuja sieniä parin vuoden takaa. Näin alkuvuodesta tulee monen asian kohdalla mietittyä, että jatkossa parannan tapani ja toimin toisin kuin tähän asti. Tässä yksi asia lisää sille listalle: ruoka-aineet on tarkoitettu nautittaviksi eikä kaapin perukoille säilöttäviksi.


Kahdelle tai neljälle alkupalana
pari kourallista kuivattuja sieniä (meillä mitä luultavammin tatteja :)
noin 3 dl vettä
1 salottisipuli
voita paistamiseen
1 kasvisliemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
persiljaa

Laita sienet turpoamaan veteen pari tuntia ennen keiton valmistusta.

Nosta sienet kämmenellä vedestä ja purista samalla ylimääräinen vesi pois. Älä heitä sienien liotusvettä pois! Pilko sieniä hieman mikäli ne ovat kovin suurina paloina. Kuutio sipuli. Paista sipuleita ja sieniä voissa hetki. Lisää joukkoon sienien liotusvesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua kymmenisen minuuttua. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Laita kattila takaisin liedelle keskilämmölle. Sekoita vehnäjauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja lisää seos keittoon. Anna kiehua pari minuuttia siten, että keitto saostuu hieman. Lisää kerma ja kuumenna, muttä älä enää keitä. Lisää vielä mustapippuria ja persiljaa maun mukaan.

Keiton kanssa söimme punasipuli-rosmariinileipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti