sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Nektariinia, mustikkaa ja vaniljajäätelöä marenkikupissa


Ulkonäkö voi pettää ruuanlaitossa usein, niin tässäkin tapauksessa. Jotta kokonaisuus olisi pysynyt siistinä pakastemustikoiden sijaan olisi pitänyt käyttää tuoreita ja ehkä jopa pensasmustikoita. Myös nektariinit olivat hieman turhan pehmeitä. Maku oli kuitenkin erittäin hyvä! Seuraavalla kerralla tätä voisi kokeilla persimonin ja granaattiomenan yhdistelmänä...

Alkuperäinen resepti (taas) Glorian Ruoka ja viini -lehdestä (5/2010). Siinä mukana itse tehty vaniljasemifreddo, mutta se jäi tällä kertaa kokeilematta ja tilalla käytettiin vaniljajäätelöä (Carte d`Or).

Kuudelle:

Marenki
1 3/4 dl sokeria
1/2 rkl maissitärkkelysjauhoa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
3 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa

Kuumenna uusi 120 asteeseen. Mittaa 3/4 dl sokeria, maissitärkkelys ja raastettu sitruunan kuori kulhoon. Sekoita ja laita sivuun odottamaan.

Vaahdota valkuaiset, 1 dl sokeria ja suola sähkövatkaimella kuohkeaksi (noin 5 min). Lisää sokeri-maissitärkkelysseos valkuaisvaahtoon muutamassa erässä. Jatka vaahdottamista vielä noin 10 min kunnes sokeri on liuennut ja marenkimassa on muotoiltavan jämäkkää. Kaada marenkitaikina kasaksi leivinpaperille ja muotoile marengista "kulho", jonka pohja on noin 2 cm korkea ja reunat vähintään 4 cm korkeita.

Paista marenkia uunin alatasossa 1 1/2 tuntia, laske lämpötila 50 asteeseen ja jatka paistamista toiset 1 1/2 tuntia. Kytke uunista virta pois ja jätä marenki jälkilämpöön kuivumaan vähintään 6 tunniksi.


Täyte
3 nektariinia
voita
1,5 dl mustikoita

Marinadi
1/2 dl valkoista jälkiruokaviiniä
1,5 rkl ruokosokeria
1/2 sitruunan mehu

Lisäksi
vaniljajäätelöä
mintunlehtiä


Mittaa viini, sokeri ja mehu kattilaan. Kiehauta ja anna hautua hiljaa noin 3 minuuttia kunnes sokeri on liuennut. Nosta kattila liedeltä ja peitä kannella. Puolita nektariinia ja poista kivet. Grillaa tai paista nektariinit 2 min/puoli. Laita grillatut nektariinit marinadiin vartiksi. Kääntele mustikat marinadiin juuri ennen tarjoamista.

Kokoa annos: Nosta marenkikuppi vadille. Lusikoi puolet mustikoista marenkikupin pohjalle. Tee vaniljajäätelöstä palloja päälle. Nosta lämpimät nektariinit ja loput mustikat pinnalle. Lusikoi marinadia päälle. Koristele mintunlehdillä ja tarjoa heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti