keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Pihviä lisukkeineen

Rento, kiireetön lauantaipäivä ja hyvää ruokaa. Tällaisia pitäisi olla kaikkien lauantaiden. Illan ruokaa suunniteltaessa pääraaka-aineet olivat selvät: kampasimpukkaa ja kunnon pihvi. Mies löysi viikko takaperin toimivan lisukeidean kampasimpukoille (vaikkei ne noin yleisesti paljon lisukkeita kaipaakaan) ja minä lupasin hoitaa lihan kaverit. Kokonaisuus todellakin toimi!

Alkuun nautittiin kampasimpukkaa, avokadoa ja rucolaa. Pääruuaksi naudan sisäfilettä, valkosipuliperunapyrettä ja hunajaisia porkkanalastuja.


Valkosipuliperunapyre (kahdelle)
3 perunaa
noin 20g voita
1,5 dl maitoa
1 iso valkosipulin kynsi
suolaa

Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Kuori valkosipulin kynsi ja pilko muutamaan osaan. Mittaa maito kattilaan ja lisää valkosipulin kynsi sinne. Kiehauta, mutta varo polttamasta pohjaan varsinkin jos kaapista löytyy ainoastaan rasvatonta maitoa.

Soseuta valkosipulin kynsi maitoon nuijalla tai sauvasekoittimella. Soseuta toisessa astiassa ensin perunat ja voi. Huom. käytä nuijaa, älä sauvasekoitinta tai saat lopputuloksena melkoista liisteriä. Lisää valkosipulimaito perunamuusin ja sekoita/nuiji tasaiseksi pyreeksi. Mausta suolalla.




Hunajaiset porkkanalastut (kahdelle)
1 iso tai 2 pienempää porkkana
1 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
meiramia (tai jotain muuta tuoretta yrttiä)
suolaa
mustapippuria

Kuori porkkana(t). Tee porkkanasta ohuita lastuja esimerkiksi kuorimaveitsellä. Pehmennä lastuja pannulla oliiviöljyssä noin 5 min ja mausta hunajalla, yrteillä, suolalla ja pippurilla.


Pihvien paistossa kokeiltiin tällä kertaa aiemmin viikolla jostain kokkiohjelmasta saatuja vinkkejä. Lopputulosa oli perushyvä, muttei kuitenkaan niin erikoinen, että luopuisimme vanhasta tavastamme paistaa pihvejä. Eihän näissä paistamistavoissa edes suuria eroja ole, mutta silti monilla on tarkka näkemys kuinka se pihvi tulee oikein paistaa ja missä vaiheessa maustetaan.

Tällä kertaa näin:
150-200g naudan sisäfilettä per ruokailija
mustapippuria
suolaa
öljyä
voita (normaalisuolaista)
jotain tuoretta yrttiä (meillä meiramia, ei ehkä paras pari lihalle tai ei ainakaan tuonut lisäarvoa)

Ohjeistus oli seuraavanlainen:
Pihvit lämpimään noin tunti ennen paistoa. Suolat ja pippurit lihan pintaan juuri ennen paistoa. Muuten mausteet jää kuulemma vain pintaan. Kuumalle pannulle öljyä ja pihvit siis paistetaan ensin öljyssä. Tarkoitus saada hyvä väri pintaan molemmin puolin ja sitten pannulle lisätään mausteita eli voita ja yrttejä ja jatketaan pihvien paistamista haluttuun kypsyysasteeseen. Mistään jälkivetäytymisestä ei tässä ohjeessa mainittu mitään. Annettiin silti jokunen hetki vetäytyä ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti