tiistai 13. toukokuuta 2014
Focaccia
Leipää pitäisi leipoa useammin. Varsinkin kun pöydällä nököttää yleiskone, jonka ansiosta vaivaaminen ei ole vaiva eikä mikään. Aineetkin löytyvät usein kaapista valmiina tuorehiivaa lukuunottamatta. Toki kuivahiivaakin voisi käyttää, mutta itse tykkään käyttää tuorehiivaa.
4 dl vettä
25 g hiivaa
1½ rkl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
6½ dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
Täytteeksi:
3 rkl aurinkokuivattuja tomaattipaloja
Pinnalle:
oliiviöljyä
rosmariinia
sormisuolaa
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, oliiviöljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Mikäli vaivaat käsin, tuplaa vaivausajat. Jätä taikina kohoamaan tunniksi. Taikinan on tarkoitus jäädä melko löysäksi.
Vuoraa leivinpaperilla noin 30x30 cm vuoka. Voitele leivinpaperi öljyllä. Kaavi taikina leivinpaperin päälle. Taikina on melko löysää eikä tarvitse paljoakaan asettelua vuokaan. Mikäli haluat focacciaan täytteitä (esim. oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja) painele täytteet tässä vaiheessa taikinan sisälle. Anna kohota vuossa vielä toinen tunti.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pirskottele leivän päälle oliiviöljyä ja rosmariinia. Älä paina leipää enää tässä vaiheessa ettei se lässähdä. Oliiviöljyn voi sipaista leivän päälle jo ennen toista kohotusta, mutta itse en niin tee, koska kohotan leivän liinan alla.
Laita leipä uuniin ja laske lämpötila samantien 200 asteeseen. Paista leipää 25-35 minuuttia. Ripottele päälle sormisuolaa. Jäähdytä ritilällä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti