Paahtopaistin valmistelut aloitettiin jo aaton aattona, mutta edellisiltakin olisi riittänyt. Lihan on hyvä antaa marinoitua yön yli ja kypsennykseen on varattava aikaa noin tunti per kilo + 1-2 tuntia vetäytymiseen. Paistin voi valmistaa vallan hyvin jo tarjoilua edeltävä päivänä, mutta siivuttaminen kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, jottei liha kuivu.
1½ kg paahto- tai sisäpaistia (meillä sisä)
Marinadi
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl worcester-kastiketta
timjamia
mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja pyörittele kokonainen lihapala kauttaaltaan marinadissa. Laita liha jääkaappiin maustumaan yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistoa. Laita uuni lämpeämään 125 asteeseen. Pyyhi lihasta ylimääräinen marinadi pois ja paista lihaan kaunis väri pannulla. Laita lihaan paistomittari (mittarin pää tulee olla lihan keskellä paksuimmassa kohdassa) ja jatka kypsennystä uunissa. Ota liha pois uunista, kun lihan sisälämpötila on 56-57 astetta. Ota reilu pala foliota ja murenna sormisuolaa tai merisuolaa foliolle. Laita liha folion päälle ja ripottele suolaa vielä lihan päälle. Kääri liha tiiviisti folioon ja sen jälkeen vielä useampaan sanomalehtiarkkiin vetäytymään. Vetäytymisen tarkoitus on tasata lihan kypsyys.
Leikkaa vetäytyneestä lihasta siivuja tarjoiltavaksi tarpeen mukaan, paisti säilyy kylmässä hyvin useamman päivän ajan. Kylmään tarjoiluun liha kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Paisti kannattaa jäähdyttää jääkaapissa tai nopeasti pakkasessa ennen siivuttamista leikkaamisen helpottamiseksi.
Kuvissa vappubrunssimme antia, kiitos kaikille osallistuneille ja erityisesti isäntäpariskunnalle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti