lauantai 10. toukokuuta 2014
Siemensämpylät
Täydellisessä sämpylässä on mielestäni rapea kuori ja pehmeä sisus. Siemeniäkin pitäisi olla. Ruokalasta löytyi varsin hyvänkuuloinen sämpyläresepti. Alla ohje hieman muokattuna. Nämä olivat hyviä, mutta edelleenkään kuori ei pysynyt rapeana sämpylöiden jäähdyttyä. Yritin edesauttaa rapeutta siten, että lämmitin uunin ensin kuumemmaksi kuin missä sämpylät varsinaisesti paistetaan ja toisaalta jäähdytin sämpylät ilman liinaa.
6 dl vettä
25 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl siemeniä (esim. auringonkukan ja pellavan siemeniä)
2 dl spelttijauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
Voiteluun kananmunan valkuaista ja pinnalle siemeniä
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon siemenet ja karkeat jauhot (speltti- ja sämpyläjauhot). Alusta joukkoon venhäjauhot vähän kerrassaan. Vaivaa kimmoisaksi. Annoin yleiskoneen pyöriä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna kohota kulhossa tunnin verran.
Pöyrittele taikinasta koosta riippuen noin 16 sämpylää. Voitele kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle siemeniä. Anna kohota vielä puoli tuntia ennen paistoa.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laske lämpötila 200 asteeseen ja paista sämpylöitä 20 minuuttia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti