torstai 27. marraskuuta 2014

Pipo taaperolle




Kesätauko neulomisesta vierähti pitkänlaiseksi ja vasta viikko sitten palasin puikkojen ääreen. Viikon aikana on syntynyt kaksi pipoa, toinen miehelle ja tämä kyseinen tyttärelle. Päänympärys noin 50 cm.

Yhdistelin tähän kahta ohjetta: pannan neuloin jo aiemmin blogiin lisätyllä ohjeella ja pipo-osan neuloin Ravelrystä löytämälläni ohjeella (Christian´s Hat).

Käytin 4mm puikkoja ja lanka oli tällä kertaa Drops designin Big Merinoa.

Puikot olivat isommat ja lanka paksumpaa kuin edellisellä kerralla, joten pannan koko kasvoi jo niiden myötä ja lisäksi neuloin muutaman kerroksen joka väliin enemmän. Pelkäsin jo, että olisi tullut liian iso, mutta ehei. Joskus vielä opettelen vähän paremmin laskeskelemaan silmukoiden määriä, mutta vielä on mututuntumalla menty aika hyvin.

Panta:
Luo 12 silmukkaa
Neulo ainaoikein 14 kerrosta
Aloita lisäykset: *neulo 1 o, neulo seuraava silmukka kahteen kertaan (ensin etureuna ja sitten takareuna), neulo kerros loppuun. Käännä työ ja neulo seuraava kerros normaalisti* Toista *-* kunnes sinulla on 21 silmukkaa.
Neulo 8 kerrosta ainaoikeaa
Aloita vähennykset: *neulo 1 o, neulo 2 yhteen ja neulo kerros loppuun. Käännä työ ja neulo seuraava kerros normaalisti* Toista *-* kunnes sinulla on taas 12 silmukkaa.
Neulo 54 kerrosta ainaoikeaa
Neulo toinen korvaläppä vastaavasti kuin yllä. Aloita kohdasta "Aloita lisäykset". Kun olet kaventanut taas takaisin 12 silmukkaan, neulo vielä 14 kerrosta ainaoikeaa ja päättele silmukat. Ompele panta kiinni nurjalta puolelta.

Pipo-osa:
Poimi 90 silmukkaa tasaisesti pannan tasaisesta laidasta. Pääasia on poimia tasaisesti rakoja jättämättä. Mikäli määrä ei heti täsmää 90:än, ei hätää, voit lisätä tai kaventaa ensimmäisellä kerroksella silmukoita siten, että päädyt haluamaasi määrään. Tämän kuvion kannalta oleellista on päätyä viidellä jaolliseen lukuun. Neulo pipo-osan kuvio seuraavasti:
1-2 krs: neulo koko kerros nurin
3-5 krs: *neulo 2 nurin ja sitten 3 oikein*, toista *_* kerros loppuun

Toista kerroksia 1-5 kunnes pipon kokonaiskorkeus on sopiva. Lopeta kerrokseen 2 ja aloita sen jälkeen kavennukset:
1. krs: *neulo 2 nurin ja 3 oikein*, toista *_* kerros loppuun
2. krs: *neulo 2 nurin, 1 oikein ja 2 oikein yhteen*, toista *_* kerros loppuun
3. krs: *neulo 2 nurin ja 2 oikein*, toista *_* kerros loppuun
4-5 krs: neulo kerrokset nurin
6. krs: *neulo 2 nurin yhteen ja 2 oikein*, toista kerros loppuun
7. krs: *neulo 1 nurin ja 2 oikein*, toista kerros loppuun
8. krs: *neulo 1 nurin ja 2 oikein yhteen*, toista kerros loppuun
9-10 krs: neulo kerrokset nurin
11. krs: *neulo 1 nurin ja 5 oikein*, toista kerros loppuun
12. krs: *neulo 1 nurin, 2 oikein yhteen, 1 oikein ja 2 oikein yhteen*, toista kerros loppuun
13. krs: *neulo 1 nurin ja 3 oikein*, toista kerros loppuun
14. krs: *neulo 2 nurin yhteen*, toista kerros loppuun
15. krs: neulo kerros nurin
16. krs: *neulo 2 oikein yhteen*, toista kerros loppuun

Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Päättele siististi nurjalle puolelle. Ravelryn ohjeen mukaan valmis pipo tulisi kastella läpikotaisin kylmällä vedellä ja sitten antaa kuivua lappeellaan, mutta tätä en itse ole ainakaan vielä tehnyt.

Sienicappuccino





Ihanan pehmeä ja kahvikupista tarjoiltuna mukavan erilainen alkupala. Cappuccinon tästä tekee maitovaahto ja toki kupista tarjoilu viittaa myös kahvimaailmaan, mutta kahvia tähän ei tippaakaan tule.

4:lle alkupalaksi

n. 1 l sieniä (meillä kantarelleja ja kehnäsieniä)
25 g voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl sherryä
mustapippuria
2 dl kuohukermaa
persiljaa

1 dl rasvatonta maitoa


Puhdista sienet ja paloittele pieniksi paloiksi. Kuutioi sipuli ja pilko valkosipuli. Paista sieniä kuumalla pannulla kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää voi ja sipulit ja jatka paistamista vielä hetki. Ripottele vehnäjauhot sieni-sipulipaistoksen päälle ja pyörittele jauhot hyvin paistoksen sekaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää tomaattipyre, sherry ja mustapippuri. Kiehauta. Lisää kerma ja persiljasilppu ja kuumenna keitto.

Vatkaa rasvaton maito tehosekoittimella vaahdoksi. Annostele keitto kuppeihin ja lusikoi päälle maitovaahtoa.

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Punajuuri-vuohenjuustorisotto




Syyskauden raaka-aineisiin kuuluu ehdottomasti punajuuri. Halusin kokeilla sitä tällä kertaa risotossa. Tarkoitus oli syödä pelkästään risottoa, mutta lihanystävä toi pöytään myös lampaan sisäfilettä. Ja hyvä että toi, sillä edelleen olen sitä mieltä, että vaikka risotto on kuinka hyvää, se on parhaimmillaan lisukkeena. Punajuuri-vuohenjuustorisotto oli erittäin hyvää ja pääsee pöytäämme varmasti uudelleen.

reilu annos neljälle

4 punajuurta
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
3½ dl risottoriisiä
loraus oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
noin 7 dl kanalientä (toki kasviskin käy)
2 dl parmesaaniraastetta
50 g vuohenjuustoa suupaloina
timjamia


Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää riisit. Pyörittele riisejä kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää punajuuriraaste ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja anna poreilla kunnes viini on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Ala lisäämään kanalientä pari kauhallista kerrallaan. Lisää lientä vasta kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin. Kun riisi on kypsää, mutta vielä napakkaa, lisää kauhallinen lientä ja parmesaani. Pöyrittele parmesaani kauttaaltaan riisiin sekaan. Lisää lopuksi vuohenjuustopalat risoton joukkoon. Koristele timjamilla ja nauti heti. Risotto ei odota ruokailijoita!

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kurpitsakeitto




1 kg myskikurpitsaa
reilu loraus oliiviöljyä
1 punainen chili
mustapippuria
suolaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
timjamia

Päälle
ilmakuivattua kinkkua
kurpitsansiemeniä


Paloittele kurpitsa kuorineen isoiksi paloiksi. Ole varovainen, tämä tehtävä on melkoisen haastava. Laita kurpitsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lorauta päälle oliiviöljyä, mustapippuria ja suolaa. Pilko chili muutamaan palaan ja ripottele palat pellille. Paahda kurpitsat uunissa. Annoin olla ensin 250 asteessa 20 minuuttia ja sitten vielä puoli tuntia 200 asteessa ja pehmeitä tuli.

Kun kurpitsapalat ovat hieman jäähtyneet, poista niistä kuoret. Pilko valkosipuli ja sipuli. Kuullota sipuleita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää kuoritut kurpitsat ja paahdetut chilipalat kattilaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna kiehua 5 minuuttia.

Paahda ilmakuivatut kinkut uunissa grillivastuksen alla ja kurpitsan siemenet kuumalla ja kuivalla paistinpannulla.

Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää kuohukerma ja kuumenna. Koristele annokset ilmakuivatulla kinkulla, kurpitsan siemenillä ja timjamisilpulla.




perjantai 12. syyskuuta 2014

Sinisimpukat valkoviini-kermaliemessä






Sinisimpukat valkoviini-kermaliemessä ovat mitä parhainta herkkua. Ruokalaji on myös hyvin näyttävä vierastarjottava. Tutun tutun vinkki kuuluu, että sinisimpukkakausi on aina silloin kun englanninkielisessä kuukauden nimessä on R-kirjain. Simpukat kannattaa siis unohtaa touko-elokuun aikana, mutta suurimman osan vuotta niistä pääsee nauttimaan.


Neljälle alkupalaksi 
1 ps sinisimpukoita (olisiko pussissa 600-700g)
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
0,5 mieto chili
loraus oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
persiljaa
(1 limen mehu)


Laita simpukat reiluun määrään kylmää vettä heti kaupasta tultuasi, jotta simpukat pysyvät elävinä keittämiseen asti. Tämän ruoan työläin vaihe on ehdottomasti simpukoiden pesu. Olen erittäin onnellisessa asemassa, koska meillä kyseisen homman hoitaa aina mies. Ja kuulemma mielellään, ihanaa! Simpukat tulee ensinnäkin huuhtoa hyvin, jottei syödessä rousku hiekka hampaissa. Lisäksi simpukoista kuuluu poistaa ns. parta.

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Kuori myös sipuli ja pilko kuutioiksi. Hienonna chili. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää valkoviini ja anna kiehua muutama minuutti, jotta alkoholi haihtuu pois. Lisää chili, kuohukerma ja vähän persiljaa. Kiehauta keitos ja lisää simpukat. Laita kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä kannen alla 5-10 minuuttia. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat avautuneet. Simpukoihin saa ihanaa raikkautta puristamalla kattilaan aivan lopuksi yhden limen mehun.


tiistai 9. syyskuuta 2014

Onnistunut sieniretki ja fleece-possu



Viime viikonloppuna suuntasimme äitini kanssa metsään ämpärit mukanamme ja ainakin minun suureksi yllätykseksi palasimme mökille ämpärit sieniä täynnä. Olen nimittäin harmittavan usein lähtenyt sieniretkelle, joka on kuitenkin päätynyt ihan tavalliseksi metsätallailuksi, kun eteen ei ole osunut sienen sientä. Suppilovahveroita yritimme kovasti etsiä, mutta niiden sijaan silmiimme osui ja mukaan napattiin kantarelleja, tatteja ja karvarouskuja.

Ensimmäisenä käytettiin kantarellit ihan perinteisen kantarellimuhennoksen muodossa. Muhennosta nautittiin fleece-possun ja hunajajuuresten kera.


Kantarellimuhennos
iso kasa puhdistettuja kantarelleja (meillä ehkä nelisen litraa)
25 g voita
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
persiljaa




Pilko kantarellit hieman pienemmäksi, mutta älä tee silppua. Kuutioi valmiiksi myös sipuli ja viipaloi valkosipuli. Paista kantarelleja kuumalla ja kuivalla pannulla kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Alenna lieden lämpöä ja lisää joukkoon voi ja sipulit. Jatka paistamista kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Älä keitä. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.




Fleece-possu
2 porsaan sisäfilettä
1 kokonainen valkosipuli

Marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 rkl worchester-kastiketta
2 rkl teriyaki-kastiketta
ripaus kanelia
1 tl kuminaa
2 rkl timjamia
reilusti mustapippuria
muutama ripaus suolaa





Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa possufileisiin toiselle kyljelle viiltoja noin 3 cm välein. Viiltoihin tungetaan valkosipulin kynsiä ennen paistoa, joten viillot on hyvä olla noin 1,5-2 cm syviä ja 2-3 cm pitkiä. Pyörittele fileet marinadissa ja jätä maustumaan vähintään pariksi tunniksi.

Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta ja laita valkosipulin kynnet fileiden viiltoihin. Grillaa fileisiin kaunis väri grillissä tai paistinpannulla. Jatka kypsennystä uunissa 180 asteessa noin 10-15 minuuttia. Ota lihat uunista kun ne ovat vielä keskeltä raakoja ja kääri lihat folioon ja tämän jälkeen fleeceen tai sanomalehteen. Liha kypsyy yllättävän paljon vielä tässä viimeisessä vaiheessa, joten ole varovainen ettei se mene turhan kypsäksi.



Hunajajuurekset
3 punajuurta
6 porkkanaa
3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
2 rkl hunajaa
(timjamia koristeluun)





Kuori ja paloittele punajuuret ja porkkanat. Jätä porkkanat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät punajuuria nopeammin. Laita palat uunivuokaan ja lisää palojen päälle mausteet timjamia lukuunottamatta. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan pehmeitä/napakoita omaan makuusi.

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Pistaasi-valkosuklaacookiet




Tämä resepti osui silmiini jo aikaa sitten, ehkä noin puolitoista vuotta sitten. Siitä asti on ollut tarkoitus näitä kokeilla. Tyttären 1-vuotissyntymäpäiväjuhlat oli tarpeeksi hyvä syy alkaa leipomaan elämäni ensimmäisiä pikkuleipiä. Kokeilu oli kaikinpuolin onnistunut: maku hyvä ja tekeminen varsin helppoa ja vaivatonta. Lisäksi juhlatarjottavan näkökulmasta iso plussa oli, että taikinan pystyi tekemään etukäteen pakkaseen, jolloin juhla-aamuun jäi ainoastaan koristelu ja lyhyt paistaminen. Toki paistonkin olisi voinut tehdä etukäteen, koska pikkuleivät säilyvät ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä ihan hyvin noin viikon verran. Halusin kuitenkin, että pikkuleivät ovat tuoreita, samana aamuna paistettuja.

Ohje on Maku-lehdestä ja siitä tulee noin 80 kpl pikkuleipiä.

200 g voita
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl pistaasipähkinöitä (kuorellisia, paahdettuja ja suolattuja)
150 g valkosuklaata
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Koristeluun
50 g valkosuklaata
2 dl pistaasipähkinöitä


Pehmitä voi mikroaaltouunissa, mutta älä sulata. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

Kuori ja rouhi pistaasit karkeasti. Rouhi valkosuklaa veitsellä. Lisää pistaasit ja suklaat taikinaan.

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan.

Leivo taikina jauhotetulla pöydällä kahdeksi, noin 50 cm:n tangoksi. Nosta tangot esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään tunti. Itse laitoin tangot pakkaseen tuorekelmuun käärittyinä.

Kuori pinnalle tulevat pistaasit, ja rouhi ne sekä valkosuklaa karkeasti.

Leikkaa taikinapötköt ohuiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle suklaa- ja pistaasimurskaa.

Paista pistaasi-valkosuklaacookieita 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.




maanantai 1. syyskuuta 2014

Punaherukkapiirakka murukuorrutuksella






Kerrassaan loistava piirakkaohje, joka on pakko tallentaa myös omaan blogiin, koska osoite, josta aiemmin ohjeen löysin, on jo poistettu käytöstä. Onneksi samainen ohje löytyi myös Kakkukupu-blogista. Toimii parhaiten kirpeillä marjoilla kuten punaherukoilla tai puolukoilla. Miksei makeammillakin, mutta silloin kannattaa hieman vähentää sokerin määrää pohjasta.

Ohje pellilliseen piirakkaa.

Pohja
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2½ dl sokeria
1½ dl juoksevaa margariinia tai voisulaa
2 munaa
2 dl maitoa

Päälle
5-8 dl punaherukoita


Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, sokeri ja juokseva margariini. Lisää maito ja muna. Sekoita nopeasti löysäksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Levitä pohjan päälle punaherukat. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 12 minuuttia, jonka jälkeen lisää murukuorrutus.


Murukuorrutus
1 dl juoksevaa margariinia tai 100 g voisulaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

Paista piirakkaa kuorrutuksineen vielä noin 15-20 minuuttia.


Lasagne



Tässäpä ohje ihanan mehevään lasagneen.

Jauhelihakastike
1 sipuli
400 g jauhelihaa
4 rkl tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
1 dl vettä tai punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 rkl timjamia

Valkokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kevytmaitoa

Lisäksi
1 pieni munakoiso
1 mozzarellapallo
lasagne-levyjä (meillä meni 6 kpl)
parmesaaniraastetta


Ensin jauhelihakastike: Kuutio sipulit. Paista jauhelihat korkeareunaisella pannulla. Lisää sipulit. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää kastikkeen muut aineet ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Viipaloi munakoisot ohuiksi siivuiksi. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa molemmin puolin ja anna vetistellä 15 minuuttia. Pyyhi munakoisot talouspaperilla.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele uunivuoka.

Tee valkokastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele hetki. Lisää maitoa vähän kerrassaan ja sekoita samalla vimmatusti. Minulla oli aiemmin ongelmia valkokastikkeen kanssa, koska jauhot tuntuivat aina paakkuuntuvan. Ongelma hävisi, kun lopetin voin kanssa pihistelyn.

Ja sitten eikun kokoamaan. Täytä vuoka kerroksittain: jauhelihakastiketta, valkokastiketta, lasagnelevyjä, munakoisoa ja mozzarellaa. Päällimmäiseksi valkokastiketta, jonka päälle vielä loput mozzarellasta ja reilusti parmesaaniraastetta. Paista lasagnea uunissa 30 minuuttia ja anna vetäytyä vähintään 5 minuuttia ennen kuin käyt kiinni.



maanantai 18. elokuuta 2014

Kantarellirisotto



Kahdelle
1 valkosipulinkynsi
1 pieni punasipuli
200 g kantarellejä
reilu loraus oliiviöljyä
1,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 4 dl kasvislientä
1,5 dl parmesaaniraastetta
0,5 dl kuohukermaa
1 rkl timjamisilppua
mustapippuria
(suolaa)


Pilko valkosipuli ja kuutioi punasipuli. Puhdista sienet ja pilko reilun kokoisiksi paloiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pari minuuttia. Lisää riisit. Kuullota riisejä kunnes ne ovat läpikuultavia. Varo etteivät ne pala pohjaan. Lisää valkoviini. Anna kiehua kunnes viini on melkein kokonaan imeytynyt riiseihin. Lisää kasvislientä pari kauhallista kerrallaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Lisää nestettä vasta kun edellinen satsi on lähes kokonaan imeytynyt.

Riisien kypsyessä paista sienet kuivalla ja kuumalla pannulla. Paista kunnes sienistä valuu nestettä pannulle ja jatka paistamista kunnes neste on haihtunut pannulta. Lisää sienet risottoon.

Kun riisi alkaa olla juuri ja juuri kypsää, lisää vielä kauhallinen kasvislientä ja parmesaaniraaste. Kääntele ja lisää kerma. Kuumenna, mutta älä enää keitä. Mausta mustapippurilla, timjamilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile heti.


lauantai 28. kesäkuuta 2014

Amerikkalaiset pannukakut




Britakakkua varten tehdyn hieman epäonnistuneen munanerottelun tuloksena seuraavana aamuna päädyttiin nauttimaan pannareita. Taikinaan tuli sokeria todella reilusti juurikin sen vuoksi, että valkuaisista ja sokerista yritettiin ensin vatkata marenkia. Sokerin määrää voi huoletta vähentää, mutta toisaalta nämä olivat ihanan makeita. Pannarit maistuivat nektariinilohkojen ja turkkilaisen jugurtin kanssa.


2 munaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
2 dl turkkilaista jugurttia
2 dl maitoa
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
ripaus suolaa
sitruunan raastettua kuorta
sitruunan mehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Paista pannukakut mieluiten valurautaisissa blinipannuissa ja käytä paistamiseen voita.


Coleslaw




Pulled pork -hampurilaisiin kuuluu ehdottomasti coleslaw. Itsetehtyjen sämpylöiden väliin laitettiin lisäksi bbq-kastiketta, chilikastiketta, tomaattia ja revittyä possua. Sämpylät tehtiin blogista jo löytyvällä siemensämpylät -ohjeella. Siemenien ja karkeiden jauhojen osuus (yhteensä 6dl) täytettiin sämpylä- ja hiivaleipäjauhoilla, koska niitä sattui mökin kaapista löytymään.


Coleslaw
½ kaali
2 porkkanaa
½ fenkoli
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl itsetehtyä majoneesia
suolaa
mustapippuria

Majoneesin ohje löytyy täältä. Jos et tee majoneesia itse, mausta coleslaw valkoviinietikalla, sinapilla ja sokerilla.


Raasta kaali, porkkanat ja fenkoli. Sekoita jugurtti, majoneesi ja mausteet ja pyöräytä seos raasteiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Vihreä lisuke













Uusimman (4/2014) Glorian ruoka ja viini -lehden resepteistä ensimmäisenä kokeiluun pääsi vihreä kasvislisäke. Toimi erittäin hyvin grilliruoan lisukkeena. Alla ohje hieman muunneltuna.

1 kesäkurpitsa
150 g vihreitä papuja
5 kevätsipulia
200 g litteitä herneenpalkoja
(3 retiisiä)
rypsiöljyä paistamiseen
1 rkl seesamiöljyä (kaapista löytyi avokadoöljyä ja seesamin siemeniä)
1 rkl riisiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa


Pilko kesäkurpitsat, vihreät pavut ja kevätsipulit. Paista kasvikset pannulla. Aloita vihreistä pavuista. Paista jokunen minuutti ja lisää kevätsipulit (säästä vihreät varret loppukoristeluun). Kun pavut alkavat olla pehmenneitä, lisää kesäkurpitsat. Lisää viimeiseksi herneenpalot. Mausta seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla sekä suolalla ja pippurilla. Koristele kevätsipulin varsisilpulla (ja retiiseillä).


sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Mustikkakukko




Äitini rakkaasta ja hyvin palvelleesta reseptivihkosesta löytyy muutama helmi. Kouluaikoina etsin vihkosen varsin usein käsiini ja selasin esiin mokkapalaohjeen. Helatorstaina muistin tueksi kaivettiin mustikkakukko-ohje. Hyvä että löytyi ohje, sillä muistin varassa tehtynä kukosta olisi voinut tulla mielenkiintoinen lopputulos.


200 g voita
1 dl + 2 rkl sokeria
2½ dl ruisjauhoja
2 dl ohra- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikoita
2 rkl perunajauhoja


Lämmita uuni 200 asteeseen. Sekoita pehmeä voi ja 1 dl sokeria. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne voin ja sokerin sekaan. Ota neljäsosa taikinasta sivuun kantta varten. Painele lusikan avulla loppu taikina korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää mustikat. Ripottele mustikoiden päälle sokeria ja perunajauhoja. Taiteile jäljelle jääneestä taikinasta kansi mustikoiden päälle. Paista uunin alatasossa ilman kantta noin tunti. Jos paistos alkaa tummua liikaa, laita kansi tai folio päälle paiston loppuajaksi. Nauti lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.


perjantai 30. toukokuuta 2014

Granaattiomena-parsasalaatti




Jokusen viikonlopun takainen polttariporukka oli kerrassaan mahtava ja juhlat sen mukaiset. Myös ruokapuoli oli hoidettu erinomaisesti ja oli ilo seurata oikeaa kokkia keittiössä. Varsin yksinkertainen, mutta niin hyvä kevätsalaatti oli pakko kokeilla heti kotona uudestaan. Salaatin seuraksi paistoimme vielä hunajamarinoidut kanafileet, koska nälkä oli kova.

½ dl majoneesia (ohje alla)
½ granaattiomena
5 vihreää parsaa
1 ps salaattia
kourallinen versoja
½ halloumi
2 kanafilettä


Valmista majoneesi. Leikkaa granaattiomena puoliksi ja koputa lusikalla siemenet kulhoon. Jamie Oliver tekee tämän kuulemma kahdella koputuksella, mutta itse naputtelin omenaa ihan hyvän tovin. Siemenet irtoavat tällä tekniikalla kohtuullisen siististi. Keitä parsat al denteksi, 3-5 minuutin keittoaika riittää. Siirrä parsat heti keiton jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy ja kaunis vihreä väri säilyy. Paista halloumit (ja kanafileet). Paloittele parsat. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet ja versot.

Kokoa salaatti: laita salaatinlehdet ja versot kulhoon. Sekoita majoneesi salaatinlehtiin. Lisää granaattiomenan siemenet ja parsat. Halloumit (ja kanafileet) lisätään suoraan lautaselle.


Majoneesi
1 keltuainen
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl dijon-sinappia
1 ½ rkl sokeria
noin 1½ dl öljyä
1-2 rkl sitruunamehua


Ohjeesta tulee noin 2½ dl valmista majoneesia. Tärkeää majoneesin teossa on, että keltuainen ja öljy ovat saman lämpöisiä eli joko molemmat huoneenlämpöisiä tai molemmat jääkaappilämpöisiä. Lisäksi viinietikkaa ei pidä missään nimessä unohtaa.

Sekoita keltuainen, viinietikka, sinappi ja sokeri kulhossa. Ota käyttöön molemmat kädet: toiseen käteen öljypullo ja toiseen vispilä. Kaada öljyä vähän kerrassaan ja sekoita koko ajan. Aloita vaikka parilla teelusikallisella öljyä, sekoita hyvin ja kun alat uskoa, että seos ei oikeasti juoksetu, voit alkaa kaatamaan öljyä seokseen ohuena nauhana. Muista sekoittaa koko ajan. Mausta majoneesi lopuksi sitruunalla.


maanantai 19. toukokuuta 2014

Uunipunajuuret vuohenjuustolla













Punajuuri ja vuohenjuusto ovat mitä mainioin yhdistelmä. Toimii kasvisruokana sellaisenaan tai erinomaisena lisukkeena lihalle. Meillä sai tällä kertaa lisukkeen roolin.

Kahdelle lisukkeena:
3 punajuurta
100 g vuohenjuustoa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
mustapippuria
rosmariinia
pinjansiemeniä


Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori punajuuret ja pilko lohkoiksi. Laita punajuurilohkot uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä, hunajaa, mustapippuria ja rosmariinisilppua. Kypsennä punajuuria uunissa noin tunti kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Ihan läpipehmeiksi punajuuria ei kannata kypsentää. Kun punajuuret ovat melkein valmiita, toisin sanoen olleet uunissa noin 50 minuuttia, lisää vuohenjuustosiivut punajuurien päälle.

Paahda pinjansiemenet kuumassa ja kuivassa pannussa sillä aikaa, kun punajuuret ovat uunissa. Ripottele siemenet punajuurien ja vuohenjuustosiivujen päälle ja aseta tarjolle.



tiistai 13. toukokuuta 2014

Tomaatti-vuohenjuustokeitto



Tomaattikeitto ei ole koskaan saanut minussa aikaan mitään sen suurempia vau-fiiliksiä. Nyt teki kuitenkin mieli kokeilla. Muutamia tomaattikeittoja maistaneena tiedän, että juustoa niistä ei kannata jättää pois. Vuohenjuuston lisäksi esim. mozzarella on oiva tomaatin kumppani.

Keitto oli todella hyvää! Tosin oman lisänsä nautinnolliseen illalliseen toi keiton kanssa ahmittu focaccia.


Neljälle:
300 g kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
6 pientä makeaa paprikaa (sellaisia chilipaprikan kokoisia)
3 rkl oliiviöljyä
400 g kuorittuja säilyketomaatteja
Puoli purkillista vettä
3 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
basilikaa
200 g pehmeää vuohenjuustoa
Mustapippuria
Suolaa


Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita uunivuokaan tai pellille kirsikkatomaatit, kuoritut ja pilkotut sipulit sekä paprikat (ilman kantoja). Lorauta päälle oliiviöly ja laita vuoka uuniin. Anna paahtua noin 20 minuuttia kunnes tomaatit ja sipulit ovat pehmeitä ja paprikat paahtuneita.

Kaada säilyketomaatit kattilaan. Lisää puoli purkillistta vettä, tomaattipyre ja sokeri. Anna poreilla miedolla lämmöllä samainen 20 minuuttia.

Kaada uunissa paahtuneet kasvikset kattilaan ja lisää kourallinen tuoreita basilikan lehtiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Sulata juusto keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää annoksen päälle vielä basilikasilppua.


Focaccia



Leipää pitäisi leipoa useammin. Varsinkin kun pöydällä nököttää yleiskone, jonka ansiosta vaivaaminen ei ole vaiva eikä mikään. Aineetkin löytyvät usein kaapista valmiina tuorehiivaa lukuunottamatta. Toki kuivahiivaakin voisi käyttää, mutta itse tykkään käyttää tuorehiivaa.

4 dl vettä
25 g hiivaa
1½ rkl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
6½ dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa

Täytteeksi:
3 rkl aurinkokuivattuja tomaattipaloja

Pinnalle:
oliiviöljyä
rosmariinia
sormisuolaa


Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, oliiviöljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Mikäli vaivaat käsin, tuplaa vaivausajat. Jätä taikina kohoamaan tunniksi. Taikinan on tarkoitus jäädä melko löysäksi.

Vuoraa leivinpaperilla noin 30x30 cm vuoka. Voitele leivinpaperi öljyllä. Kaavi taikina leivinpaperin päälle. Taikina on melko löysää eikä tarvitse paljoakaan asettelua vuokaan. Mikäli haluat focacciaan täytteitä (esim. oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja) painele täytteet tässä vaiheessa taikinan sisälle. Anna kohota vuossa vielä toinen tunti.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pirskottele leivän päälle oliiviöljyä ja rosmariinia. Älä paina leipää enää tässä vaiheessa ettei se lässähdä. Oliiviöljyn voi sipaista leivän päälle jo ennen toista kohotusta, mutta itse en niin tee, koska kohotan leivän liinan alla.

Laita leipä uuniin ja laske lämpötila samantien 200 asteeseen. Paista leipää 25-35 minuuttia. Ripottele päälle sormisuolaa. Jäähdytä ritilällä.


sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Paahtopaisti vappubrunssille

Tänä vuonna päätimme syödä vappueväät sisätiloissa. Mikäs siinä, kun oli hyvät tilat ja mitä erinomaisimmat brunssiherkut. Vapunpäivää juhlittiin neljän pariskunnan voimin nyyttäriperiaatteella. Meidän toimestamme pöytään katettiin paahtopaisti, leipäjuustosalaatti ja melonisalaatti.

Paahtopaistin valmistelut aloitettiin jo aaton aattona, mutta edellisiltakin olisi riittänyt. Lihan on hyvä antaa marinoitua yön yli ja kypsennykseen on varattava aikaa noin tunti per kilo + 1-2 tuntia vetäytymiseen. Paistin voi valmistaa vallan hyvin jo tarjoilua edeltävä päivänä, mutta siivuttaminen kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, jottei liha kuivu.


1½ kg paahto- tai sisäpaistia (meillä sisä)

Marinadi
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl worcester-kastiketta
timjamia
mustapippuria


Sekoita marinadin ainekset keskenään ja pyörittele kokonainen lihapala kauttaaltaan marinadissa. Laita liha jääkaappiin maustumaan yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistoa. Laita uuni lämpeämään 125 asteeseen. Pyyhi lihasta ylimääräinen marinadi pois ja paista lihaan kaunis väri pannulla. Laita lihaan paistomittari (mittarin pää tulee olla lihan keskellä paksuimmassa kohdassa) ja jatka kypsennystä uunissa. Ota liha pois uunista, kun lihan sisälämpötila on 56-57 astetta. Ota reilu pala foliota ja murenna sormisuolaa tai merisuolaa foliolle. Laita liha folion päälle ja ripottele suolaa vielä lihan päälle. Kääri liha tiiviisti folioon ja sen jälkeen vielä useampaan sanomalehtiarkkiin vetäytymään. Vetäytymisen tarkoitus on tasata lihan kypsyys.

Leikkaa vetäytyneestä lihasta siivuja tarjoiltavaksi tarpeen mukaan, paisti säilyy kylmässä hyvin useamman päivän ajan. Kylmään tarjoiluun liha kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Paisti kannattaa jäähdyttää jääkaapissa tai nopeasti pakkasessa ennen siivuttamista leikkaamisen helpottamiseksi.

Kuvissa vappubrunssimme antia, kiitos kaikille osallistuneille ja erityisesti isäntäpariskunnalle!




Parsaa, pekonia ja uppomuna



Blogiin tallennetuista resepteistä päätellen tänä keväänä olemme syöneet parsaa, paljon. Ja edelleen se maistuu. Kaveri lähetti kuvan ilmeisesti kuluvan viikon Helsingin Sanomien Ruoka-liitteestä. Parsaa, pekonia ja uppomunia. Reseptiä ei luettu eikä annoskuvakaan näytä ihan samalta, mutta hyvää tuli näinkin simppelisti:

Kahdelle alkupalaksi:
6 vihreää parsaa
1 rkl sokeria
3 siivua pekonia
2 munaa
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria


Paista pekonit rapeiksi ja laita talouspaperin päälle jäähtymään. Rouhi pekonit reiluiksi muruiksi.

Keitä parsat suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä 2-3 minuuttia. Loppukypsennä parsat paistinpannulla voissa (tai grillissä).

Kiehauta uppomunia varten noin 1½l vettä kattilassa. Lisää viinietikka ja suolaa. Tee veteen pyörre juuri ennen kuin rikot kananmunan veteen. Näin munan valkuainen kietoutuu keltuaisen ympärille helpommin. Uppomunat voisi varmasti tehdä yhtäaikaakin, mutta olen tottunut tekemään ne yksitellen. Jos teet useamman yhtäaikaa, tarvitset isomman kattilan ja enemmän vettä, jotta munilla on tilaa kypsyä ilman, että ne sotkeutuvat toisiinsa. Keitä uppomunia noin 3½ minuuttia. Nosta muna vedestä reikäkauhalla ja mausta suolalla ja pippurilla. Älä liioittele suolan kanssa, sillä annokseen tulee myös suolaista pekonia.

Kokoa annos: asettele parsat lautaselle, ripottele päälle pekonimurua ja lisää lopuksi uppomuna. Tee upomunaan vielä viilto, jotta keltuainen pääsee hieman valumaan lautaselle.


lauantai 10. toukokuuta 2014

Siemensämpylät




Täydellisessä sämpylässä on mielestäni rapea kuori ja pehmeä sisus. Siemeniäkin pitäisi olla. Ruokalasta löytyi varsin hyvänkuuloinen sämpyläresepti. Alla ohje hieman muokattuna. Nämä olivat hyviä, mutta edelleenkään kuori ei pysynyt rapeana sämpylöiden jäähdyttyä. Yritin edesauttaa rapeutta siten, että lämmitin uunin ensin kuumemmaksi kuin missä sämpylät varsinaisesti paistetaan ja toisaalta jäähdytin sämpylät ilman liinaa.

6 dl vettä
25 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl siemeniä (esim. auringonkukan ja pellavan siemeniä)
2 dl spelttijauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita

Voiteluun kananmunan valkuaista ja pinnalle siemeniä


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon siemenet ja karkeat jauhot (speltti- ja sämpyläjauhot). Alusta joukkoon venhäjauhot vähän kerrassaan. Vaivaa kimmoisaksi. Annoin yleiskoneen pyöriä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna kohota kulhossa tunnin verran.

Pöyrittele taikinasta koosta riippuen noin 16 sämpylää. Voitele kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle siemeniä. Anna kohota vielä puoli tuntia ennen paistoa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laske lämpötila 200 asteeseen ja paista sämpylöitä 20 minuuttia.


torstai 8. toukokuuta 2014

Parsa-granaattiomenarisotto
























3 dl risottoriisiä
1 sipuli
1½ dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä
1 nippu parsaa
½ granaattiomena
(1/3 kesäkurpitsaa)
2 dl parmesaaniraastetta


Kuutioi sipuli. Kuullota sipuleita reilussa lorauksessa öljyä hetki. Lisää riisit ja pyörittele. Kun riisit ovat muuttuneet hieman läpikuultaviksi, lisää valkoviini. Varo polttamasta riisejä missään vaiheessa. Nesteen haihduttua lisää kasvislientä pienissä erissä ja anna riisien poreilla hiljaisella lämmöllä.

Kuori parsat ja keitä pari minuuttia siten, että parsat jäävät rapsakoiksi. Siirrä kylmään veteen odottamaan. (Paloittele kesäkurpitsat  ja paista niitä pannulla hetki ja lisää risottoon.) Koputtele granaattiomenan puolikkaasta siemenet. Paloittele parsat.

Kun riisi on melkein kypsää, lisää parmesaaniraaste risoton joukkoon. Kääntele kunnes juusto on sulanut. Lisää parsat ja granaattiomenan siemenet risottoon ja tarjoile heti.

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Valkoviini-voikastike

Kaupasta tarttui mukaan siikaa ja parsaa. Valmis hollandaise ei houkuttanut, joten päätimme kokeilla tehdä itse valkoviini-voikastikkeen. Kannatti. Helppoa ja huomattavasti parempaa kuin valmissoosit. Hitusen enemmän olisi tarvittu malttia nesteen kokoonkeitossa, mutta ensi kerralla sitten.

150 g voita
1 salottisipuli
1 dl valkoviiniä
1 dl kasvislientä

Pilko sipulit kuutioiksi ja kuutioi myös voi. Kuullota sipuleita pienessä määrässä voita. Lisää valkoviini ja kasvisliemi ja keitä kokoon. Kun alkuperäinen nestemäärä on haihtunut puoleen tai jopa kolmasosaan, ala lisäämään voikuutioita pienissä erissä. Lisää muutama voikuutio kerrallaan ja sekoita voi hyvin kastikkeen sekaan ennen uuden satsin lisäämistä. Kun kaikki voikuutiot on sulatettu, kastike on valmista. Älä keitä kastiketta voin lisäämisen jälkeen.




tiistai 6. toukokuuta 2014

Meksikolaiset tacot



Meksikolaiset tacot ovat jotain aivan muuta kuin kauppojen texmex-hyllyt antavat ymmärtää. Mielestäni oleellista on, että taco-kuori on pieni ja pehmeä maissilätty ja että täytteiden määrä pysyy kohtuullisena. Salsa ja cuacamole täytyy tehdä itse. Meidän meksikoillassa oli tarjolla:
- maissilättyjä
- kahta eri salsaa
- cuacamolea
- ylikypsää possua
- tuorejuustoa (salaatti-/fetajuustomainen rakenne)
- rapeaa salaattia
- limelohkoja


Maissilätyt tehtiin itse. Kaupasta löytyi tarkoitukseen sopivia maissijauhoja (Maseca), johon piti lisätä ainoastaan vettä ja suolaa. Taikinan teko on siis varsin helppoa ja vaivatonta. Lättyjen pyörittely ja painelu/kaulinta on hieman työläämpää, mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Paisto sujuu vaivatta, tosin sekin ottaa oman aikansa.

4-5 hengelle tehtiin pussin ohjeen mukaan 32 kpl tacoja. Vähän taisi jäädä yli, mutta kesken ei saa loppua.

Tacolätyt
4 kuppia maissijauhoja
2 2/3 kuppiavettä
1/2 tl suolaa

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää vettä vähän kerrassaan, jottei taikinasta tule liian löysää. Lisää vettä sen verran, että taikina ei murene, muttei ole liian löysää. Pyörittele taikinasta lihapullan kokoisia palloja ja asettele ne voipaperin päälle väljästi. Yhdeksän per paperi on hyvä määrä. Laita toinen voipaperi pallojen päälle ja paina  pallot yksi kerrallaan litteiksi. Apuna käytin fonduepataa, mikä toimi melko hyvin. Painelun jälkeen käytin vielä kaulinta, jotta lätyistä tuli tarpeeksi ohuita. Lätyt saavat olla paksuudeltaa noin pari milliä.

Lätyt paistettiin valurautaisissa blinipannuissa. Paistettavien lättyjen määrästä riippuen pannuja on hyvä olla 2-4. Jos blinipannuja ei löydy kaapista tarpeeksi tai lainkaan, voi paistossa käyttää myös isoa paistinpannua, johon mahtuu 3-4 lättyä samaan aikaan paistumaan. Taikina ei ole löysää, joten lätyt pysyvät muodossaan.

Lättyjen päälle sivelin pullasudilla hitusen öljyä, jolloin paistopinnasta tuli hieman nätimmän värinen, mutta ilman öljyäkin onnistuu. Paistoaika oli joitain minuutteja per puoli. Ei ole niin tarkkaa, kunhan nyt eivät raaoiksi jää. Paistetut lätyt kannattaa laittaa pyyhkeen sisään odottamaan tarjoilua, koska niiden on tarkoitus olla pehmeitä.


Sileä tomaattisalsa
4 tomaattia
3 chiliä (meillä punaisia mietoja chilipaprikoita)
1 valkosipuli
korianteria
mustapippuria
suolaa

Keitä tomaatteja ja chilejä ilman kantoja vedessä 10 minuuttia kunnes tomaatit ovat halkeilleet ja pehmenneet. Kaada keitinvesi pois. Kaada mahdollisimman tarkasti kaikki ylimääräinen vesi pois ettei salsasta tule liian vetistä. Lisää (sauvasekoittimen kestävään) kattilaan kuorittu valkosipuli ja mausteet ja soseuta sauvasekoittimella.


Kuutioitu tomaattisalsa
3 tomaattia
½ punasipuli
2 chiliä
1 lime
korianteria
mustapippuria
suolaa

Kuutioi tomaatit ja pilko sipulit mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi. Pilko chilit. Yhdistä pilkotut aineet kulhossa ja lisää limen mehu ja hienonnettu korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla.



























Guacamole
3 avokadoa
1 chili
korianteria
2 limeä
suolaa

Kuutioi avokado ja pilko chili pieniksi paloiksi. Hienonna korianteri. Sekoita keskenään ja lisää limen mehu. Mausta suolalla.


Ylikypsä possu
1½-2 kg porsaan niskaa tai lapaa
½ l tummaa olutta
½-1 l lihalientä (meillä tällä kertaa pakkasesta löytynyttä karkkipossun keitinlientä)

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen uuniin laittoa. Lämmitä uuni 125 asteeseen. Laita liha kokonaisena uunin kestävään pataan ja lisää olutta ja lihalientä sen verran, että liha peittyy nesteeseen. Kiehauta pata liedellä ja kun neste kiehuu laita kansi päälle ja siirrä pata uuniin. Possu saa hautua uunissa noin neljä tuntia kunnes liha on ylikypsää ja se murenee haarukalla tökittäessä.

Juuri ennen tarjoilua viimeistele liha: lämmitä uuni 250 asteeseen. Käytä mieluiten grillivastusta. Revi liha leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle tasaisesti. Annostele keitinlientä lihan päälle, yhteensä ehkä noin pari desiä. Laita pelti uuniin ja anna lihan rapsakoitua noin 15-20 minuuttia välillä lihoja pyöräyttäen.


maanantai 28. huhtikuuta 2014

Japanilainen munakas



Muistan lukeneeni ja kerran aiemmin kokeilleeni Glorian ruoka ja viini -lehdestä japanilaista munakasta. Tähän aamuun en reseptiä onnistunut löytämään, koska lehden nettisivuilla oleva reseptihaku on kertakaikkiaan surkea. Jos et muista reseptin nimeä, on hyvin epätodennäköistä, että onnistuisit löytämään oikean lehden numeron, josta itse resepti löytyy.

En antanut tämän lannistaa ja päätin kokeilla hataran muistin varassa. Muistelin, että olennaisimpia juttuja olisi ollut kasvisliemi ja munakkaan rullaaminen paiston aikana. Toki tähän olisi varmaankin kuulunut japanilaistyyppisiä mausteita, mutta niitä nyt ei oikein kaapista löytynyt. Näillä mentiin:

2 munaa
1 dl kasvislientä
mustapippuria
tilkka (seesami)öljyä
seesaminsiemeniä
parmesaania (tuskin kuuluu japanilaiseen munakkaaseen, mutta teki mieli :)


Ensin paahdoin seesaminsiemenet kuumalla ja kuivalla pannulla. Sitten sekoitin tai paremminkin rikoin munakasmassan kulhossa. En siis vatkannut munia vaan vain rikoin rakenteen ja pyöräytin kasvisliemen levyesti sekaan. Päälle vielä rouhaisut mustapippuria.

Ohjeen mukaan tämä tehtäisiin suorakaiteen muotoisessa pannussa, mutta sellaista ei sentään löydy. Pienikokoinen pyöreäpannu ajoi asian vallan hyvin. Kuumensin pannun, laitoin tilkan seesamiöljyä ja aloitin paistamisen. Paisto sujui siten, että kerrallaan paistetaan aina todella ohut kerros munakasta ja kypsä munakaskerros käännetään rullalle pannun sivuun ja lisätään uusi ohut kerros paistumaan. Kuvat toivottavasti selventävät tätä. Paistuvan munakaskerroksen päälle ripottelin maltillisesti parmesaania ja seesaminsiemeniä.

Lopputulos oli ihan kelpo, mukava vaihtelu perusmunakkaaseen. Lisävivahdetta olisi saanut lisäämällä lopuksi munakkaan päälle katkarapuja ja ripauksen soijaa.


perjantai 25. huhtikuuta 2014

Mustikkapiirakka



Löysin maailman parhaaksi kehutun mustikkapiirakan ohjeen Villikataja-blogista. Paljon sanottu, mutta pakko yhtyä ylistykseen. Todella hyvää! Ohjeella tulee pellillinen piirakkaa, puolitetuilla määrillä piirakkavuoallinen.

Pohja
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Päällinen
1 l mustikoita
2 dl kermaviiliä
1 dl sokeria
2 munaa


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.

Ripottele mustikat pohjan päälle. Sekoita kermaviili, sokeri ja munat keskenään ja valuta seos mustikoiden päälle.

Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessanoin noin 30 minuuttia.

torstai 17. huhtikuuta 2014

Parsa pistachio



Mitä parhain keväinen alkupala on parsa. Melkeinpä missä muodossa tahansa. Tänään sitä tehtiin voin, pistaasin ja rapeaksi paahdetun ilmakuivatun kinkun kanssa.

Neljälle alkupalaksi:
1 nippu parsaa
3 siivua ilmakuivattua kinkkua
puoli kourallista pistaasipähkinöitä
20 g voita

Paahda ilmakuivattuja kinkkusiivuja grillivastuksen alla uunissa muutama minuutti kunnes ne ovat hieman saaneet väriä pintaansa. Kuori pistaasipähkinät. Paloittele kinkkusiivut karkeasti ja rouhi pähkinät. Keitä parsoja muutama minuutti jättäen parsat vielä vähän raaoiksi. Sulata voi pannussa ja paista parsat al denteksi voissa pannulla. Laita parsat lautasille. Lusikoi paistovoita vielä parsojen päälle ja lisää rouhitut pistaasipähkinät ja ilmakuivatut kinkut parsojen päälle. Tarjoile heti.

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Vauvan pipo ja villasukat




Löysin Ravelrystä kivanmallisen vauvan pipon. Ohje oli kuitenkin ainoastaan norjaksi, joten ihan pilkulleen en sitä osannut noudattaa, mutta hyvä tuli.

Ensin neulotaan panta:
Luo 12 silmukkaa
Neulo ainaoikein 12 kerrosta
Aloita lisäykset: *neulo 1 o, neulo seuraava silmukka kahteen kertaan (ensin etureuna ja sitten takareuna), neulo kerros loppuun. Käännä työ ja neulo seuraava kerros normaalisti* Toista *-* kunnes sinulla on 20 silmukkaa.
Neulo 8 kerrosta ainaoikeaa
Aloita vähennykset: *neulo 1 o, neulo 2 yhteen ja neulo kerros loppuun. Käännä työ ja neulo seuraava kerros normaalisti* Toista *-* kunnes sinulla on taas 12 silmukkaa.
Neulo 50 kerrosta ainaoikeaa
Neulo toinen korvaläppä vastaavasti kuin yllä. Aloita kohdasta "Aloita lisäykset". Kun olet kaventanut taas takaisin 12 silmukkaan, neulo vielä 12 kerrosta ainaoikeaa, päättele silmukat ja panta on valmis!


Ompele panta kiinni ja poimi silmukat tasaisesti pannan laidasta pipo-osaa varten. Tasaisesti poimien minulla tuli silmukoita yht 77. Neulo oikeaa ja lisää silmukoita tasaisesti: *neulo 5 oikein ja lisää yksi silmukka neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein*. Toista *-* kierros loppuun. Nyt silmukoita on 90-95. Neulo oikeaa kunnes pipon korkeus on sopiva. Päälaen kuuluu peittyä ennen kuin kavennuksen aloitetaan.

Kavennukset: Kavenna tasaisesti viidessä kohtaa yhden kierroksen aikana: *neulo kaksi oikein yhteen, nosta seuraava silmukka, neulo 1 oikein ja nosta nostettu silmukka juuri neulotun yli*. Kavenna ensin 3 kertaa joka toisella kierroksella ja sitten jokaisella kierroksella kunnes jäljellä on 10-12 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Päättele langanpäät, pipo päähän ja ulos.



Villasukat on neulottu Novitan ohjeella. Neuloin 40 silmukalla ja sillä tuli kyllä aika reilunkokoiset sukat. No, meneepä vielä syksylläkin :)